La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dimecres, 15 de juliol de 2020

La pedra de Rosetta

La pedra de Rosetta és el monòlit de granodiorita on hi ha gravat un decret de Ptolemeu V, de l'any 196 aC.
La pedra va ser trobada per uns soldats francesos que estaven construint una fortificació militar a la població de Rosetta (l'actual Rashid), el 15 de juliol de 1799.

La importància d'aquest monòlit rau en el fet que està escrit en dues llengües (egípcia i grega), però en tres escriptures diferents: jeroglífica, demòtica i grega.
Els tres llenguatges s'empraven a Egipte durant el regnat de Ptolemeu V. El jeroglífic era utilitzat en documents oficials o religiosos, el demòtic era la llengua habitual d'Egipte i el grec era la llengua dels governants d'Egipte.
Per primera vegada, el lingüista i orientalista francès Jean-François Champollion, va tenir accés a una traducció del llenguatge jeroglífic.
Mitjançant la comparació entre els tres llenguatges, El 1822, Champollion va poder descobrir que les icones dels jeroglífics representaven sons o conjunts de sons que reproduïen visualment el llenguatge parlat. Això va permetre facilitar la traducció d'altres textos jeroglífics, i, com a conseqüència, desvetllar el que, fins aleshores. havia estat un misteri.

La pedra es troba actualment al Museu Britànic de Londres.


Foto © Hans Hillewaert / CC BY-SA 4.0


El secreto de los jeroglíficos: La piedra Rosetta - Documental


Per saber-ne més:Cap comentari:

Publica un comentari

Moltes gràcies per comentar.