La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dimecres, 13 de novembre del 2019

La pionera que va reptar la moral victoriana


Fulles, flors i llavors de cotó i fruita de cainito, Jamaica [Kew Gardens]

Marianne North (Hastings, Anglaterra, 24 d'octubre de 1830 - Gloucestershire, Anglaterra, 30 d'agost de 1890) fou una naturalista i pintora anglesa.

Marianne North [Wikimedia Commons]
Filla d'un ric terratinent i polític anglès, Marianne North va començar a viatjar pel món amb el seu pare després de la mort de la seva mare. Quan aquest va morir, va heretar la fortuna del seu pare per a recórrer el món estudiant i pintant plantes. La seva curiositat intel·lectual la va dur fins al Japó, Borneo, Brasil, Xile, Canadà, Estats Units, Índia o Austràlia.

Cal tenir en compte que a l'Anglaterra de mitjans del segle XIX, era absolutament insòlit que una dona decidís emprendre en solitari un gran viatge científic per a la moral victoriana de l'època. La dona estava destinada a jugar un paper secundari en la vida social i les grans decisions, les prenia l'home, tant en l'àmbit de la llar com en l'àmbit cultural, per no parlar del científic.
Marianne North va desafiar totes les convencions socials i el 1871 va decidir es va llençar a l'aventura de viatjar pel món tota sola per estudiar i documentar la flora en l'entorn natural.

Va destacar, no només com a científica, sinó que també ho va fer com a artista. Les seves detallades pintures van ser exposades al Reial Jardí Botànic de Kew en el qual es va habilitar una galeria amb les seves obres.

 
Flors de mel i xuclamel, Sud-àfrica [Kew Gardens] i Flor del lloro australiana [Kew Gardens]

 
Insectes-fulla i insectes-bastó. © Art UK [Wikimedia Commons] i Algunes fruites i verdures utilitzades al Brasil [Kew Gardens]


Flors i fruites de mangostà i mico de Singapur [Wikimedia Commons]


Enllaços:
Marianne North a Kew Gardens
Marianne North [Viquipèdia]
About Marianne North [Botanical art and artists]







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar.