La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dimarts, 9 de juny del 2020

Madame Nobel

Tal dia com avui de 1843 va néixer la primera dona que va rebre el Premi Nobel de la Pau.
Bertha von Suttner (Praga, 9 de juny de 1843 - Viena, 21 de juny de 1914)
Va rebre el Premi Nobel de la Pau el 1905.


Bertha Sophia Felicita Freifrau von Suttner [Wikimedia Commons]

Nascuda comtessa Bertha Kinsky, va estudiar música i idiomes en els seus anys joves.
A 30 anys, es va traslladar a Viena per treballar com a institutriu a la casa de la família von Suttner on va conèixer al baró Arthur Gundaccar von Suttner que seria el seu futur marit. Com que la família von Suttner no aprovava la relació, va marxar cap a París on va treballar com a secretària del filàntrop i inventor de la dinamita, Alfred Nobel. La feina va durar dues setmanes, però ella i el filantrop suec van romandre en contacte durant molts anys.

El 1876 es va casar en secret amb el baró von Suttner i, junts, van començar a interessar-se per l'activisme pacifista. La baronessa a començar a escriure novel·les, narracions breus i assajos centrats en temes socials i en pacifisme.
El 1889, es publica el llibre "Abaixeu les armes" (Die Waffen nieder!) que es convertiria en la seva obra més coneguda. La novel·la mostra les dures realitats de la guerra des de la perspectiva femenina.

Bertha von Suttner va haver de fer front al corrent que intentava desacreditar el pacifisme titllant-lo d'entreteniment per a dones. La baronessa va fundar la Societat Austríaca per la Pau que va assolir el primer congrés el 1891. La seva tasca la va situar al capdavant del pacifista i el mateix Nobel va reconèixer que la seva dedicació va ser una de les raons que l'impulsà a crear el Premi Nobel de la Pau que va ser concedit per primera vegada el 1901.

Va morir el 1914 poc abans de l'esclat de la segona guerra mundial.

Avui dia, la "Bertha Von Suttner Peace Institute Foundation" de l'Haia continua amb la feina que va iniciar fa tants anys.



El 2014, Mona Film produeix la pel·lícula "Madame Nobel" com a contribució austríaca al centenari de l’esclat de la Primera Guerra Mundial (1914-18) i també en commemoració d’una de les dones més importants de la història europea.





Enllaços:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar.