La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dimarts, 22 de desembre del 2015

El solstici d'hivern

El solstici d'hivern és el dia que comença l'hivern astronòmic (21 de desembre).
La paraula solstici ve del llatí solstitium, que significa el punt en el qual el sol roman estàtic. La terra ha arribat a la màxima distància del sol. Les nits comencen a minvar i augmenten les hores de sol.
Es tracta d'un moment en el qual, moltíssimes cultures antigues (podríem dir que totes), celebraven determinats rituals i cerimònies, normalment de caràcter festiu i que estan carregats de simbolismes (fertilitat, renovació, llum...).
El Nadal que vivim i coneixem avui, es basa en la tradició religiosa del naixement de Jesús, la visita dels reis mags i els miracles de Santa Claus (Sant Nicolau). Ve de l'edat Mitjana. Encara que no hi hagués evidències que el naixement de Jesús s'hagués produït en aquesta data, els papes d'aquella època van fixar la data en el 25 de desembre per tal que els fidels prestessin menys atenció a les festes paganes del solstici d'hivern.

http://indiancountrytodaymedianetwork.com/2014/12/21/winter-solstice-welcoming-return-light-across-turtle-island-158395
Imatge via: Indian Country

El típic arbre de Nadal té un origen cèltic.

Molts pobles nòrdics plantaven un arbre davant de casa i el decoraven. També encenien un foc amb el tronc d'arbre tallat l'any anterior.

En molts països d'Europa, es celebrava com el renaixement del déu del sol i s'encenien focs. Les cendres servien per allunyar els mals esperits o per fertilitzar els camps.

Els romans, festejaven la Saturnalia, en honor al déu Saturn, i homenatjaven Mithra, la deïtat de la llum heretada dels perses.

Les cultures indígenes americanes celebraven el naixement del sol i el primer dia de l'any amb danses, vetllades i diverses cerimònies.

Al Pròxim Orient, es celebrava vetllant amb un foc durant tota la nit per evitar la influència dels mals esperits.

The Chieftains "The Bells of Dublin/Christmas Eve"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar.