La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dimecres, 13 de gener del 2016

Un món sense pol·linitzadors?

Fa 20 anys, un grup d'agricultors francesos va cridar l'atenció per primera vegada sobre un fenomen insòlit: el despoblament dels ruscs a causa de la desaparició de les abelles. De seguida, es va poder comprobar un fet inqüestionable: Es tractaba d'un fenomen global i afectaba especialment a zones amb una agricultura molt desenvolupada.

La preocupació per quest fenòmen ha arribat a internet i les abelles han estat "trending topic" i apareixen entre les deu consultes més buscades a Google l'any 2015.

Les abelles formen part d'un grup molt exclusiu d'insectes: els pol·linitzadors.
Els insectes pol·linitzadors són agents biòtics que cumpleixen una funció fonamental per l'equilibri ecològic. Són els encarregats de la fertilització de les flors. Ho fan arrossegant amb el cos, el pol·len de les anteres (òrgan masculí de la flor) fins l'estigma (òrgan femení). Això posa en contacte del gàmetes masculins del gra de pol·len amb els gàmetes de l'òvul femení i permet el desenvolupament del fruit. "Quid pro quo", tu m'alimentes, jo et fertilitzo.

Aquesta cooperació entre dues formes de vida diferents, és el que anomenem simbiosi.
Però les abelles no estàn soles en aquesta tasca. Els ordres Hymenoptera (abelles, vespes i formigues), Diptera (mosques i mosquits), Lepidoptera (papallones i arnes) i Coleoptera (escarabats). També són pol·linitzadors. També ho son alguns insectes pertanyents a altres grups i fins i tot, alguns pètits ocells i mamífers, especialment en zones tropicals.

S'ha pogut comprobar que altres insectes pol·linitzadors també es veuen afectats per aquesta crisi. Si Tenim en compte que gran part de la producció mundial d'aliments depèn de la pol·linització, podem imaginar quines conseqüències tindria la desaparició d'aquests col·laboradors necessaris.



http://tinyurl.com/gm47e6x

Ahir mateix, Greenpeace, Publicaba un article sobre les conseqüències de la dsaparició de les abelles que recomanem: "¿Qué pasaría si no hubiera abejas?"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar.