La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dijous, 14 de gener del 2016

El pol·len

El pol·len és una pols que es troba a les flors quan les anteres (òrgan masculí) maduren i s’obren. Cada un dels grans de pol·len té al seu interior un gàmeta masculí destinat a fecundar l'òvul femení.
Conté substàncies grasses, minerals i proteïnes necessàries per a la nutrició de les abelles. És l'element bàsic de la seva dieta.
Les abelles carreguen el pol·len que s’engantxa al seu cos pelut al passejar-se per les flors i l’acumulen com si fos una pilota al darrer parell de potes per transportar-lo a l’arna. Les encarregades d'aquesta tasca són les abelles obreres recol·lectores.



Abella recol·lectora
Imatge: Jon Sullivan

La recol·lecció per a ús alimentari és delicada i es fa de manera totalment artesanal. Cal posar paranys a l’accés de l’arna que tinguin el mateix diàmetre que el cos de l’abella, la qual, en passar pel foradet tan ajustat, fregarà amb les parets i deixarà fins a una tercera part de la càrrega de pol·len dins d'una capseta instal·lada a la part baixa del parany destinada a recollir tot aquest pol·len.
Els paranys s'han de treure al cap d'uns 8 dies a fi de no perjudicar les cries d’abella i no alterar massa el normal desenvolupament de l’arna.
Les quantitats recollides són, per tant, molt petites, sobre tot si tenim en compte que entre un 20 i un 50% del seu pes és aigua.
L'aigua s’evapora mitjantçant el secat a l’ombra, atès que la  llum solar minva les seves propietats nutritives.



Grans de pol·len de diverses plantes vistos al microscopi.
Imatge: Dartmouth Electron Microscope Facility. 


Quins són els beneficis d'incloure el pol·len en la nostra dieta? 

Els grànuls de sabor melós del pol·len d'abella constitueixen un aliment calòric interessant pel seu alt contingut en proteïnes i carbohidrats, que el fan recomanable per a les persones que duen a terme una alta activitat física, ja que es tracta d'un suplement energètic.
També ajuden a regular el trànsit intestinal i protegeixen el nostre organisme davant bacteris i agents externs. 
Així mateix, aporten vitamina C que retarda l'envelliment cel·lular.
També contribueixen a regular el sistema nerviós i a millorar la visió.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar.