La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dimarts, 29 de març del 2016

LA MONA DE PASQUA


Imatge:  Wikimedia. Padrí amb la Mona

Les mones que els padrins regalaven als fillols i filloles el diumenge de Pasqua o Pasqua Florida, tan tradicionals a les nostres terres, van començar sent unes coques de pa amb ous durs damunt.


Imatge: Els Petits Infants

Aquesta tradició, documentada des del segle XV (possiblement més antiga), marcava la fi de la Quaresma i, en un sentit més ampli, l'arribada de la primavera i del bon temps. De fet, és el moment en el qual les gallines ponen més ous.
El padrí oferia la mona a la fillola o al fillol amb un ou dur al mig, el primer cop. A mesura que la criatura creixia, augmentava el nombre d'ous, un cada any, fins arrivar als 12.
Poc a poc, a mesura que la tradició s'imposava, la primitiva coca amb l'ou, es va anar sofisticant. A mitjans del XIX, la massa de pa va ser substituïda per pa de pessic, s'hi van afegir fruites confitades per fer-les més atractives a la vista i al gust. Els pastissers les van començar decorar i van substituir els ous cuits per ous de xocolata que van acabar acompanyats de pollets i de petites plomes de colors.


Imatge: El Blog de la Confiteria Española

A partir de la segona meitat del segle XX, es comencen a veure als aparadors de les pastisseries, mones molt elaborades que representen monuments, estàtues i tota mena coses tan sofisticades com la imaginació i l'habilitat del pastisser ho permeti.
Darrerament, molts forners han fet un esforç per recuperar la vella mona original.

Per saber-ne més:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar.