La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dimecres, 30 de març del 2016

Dos genis

El 30 de març coincideixen els naixements de dos grans genis universals de la pintura. Tots dos amb una extraordinària capacitat per crear un estil propi i per ser influents en les tendències artístiques de la seva època i de generacions posteriors.

Francisco de Goya (Fuendetodos, 30 març 1746 - Bordeus, 16 abril 1828). Pintor i gravador aragonès. Va desenvolupar un estil que inaugurà el romanticisme i donà pas al començament de la pintura contemporània. Se'l considera un precursor de les avantguardes pictòriques del segle XX. Malgrat haver iniciat la seva carrera artística dins els esquemes de la pintura barroca i d'haver-se acostat al costumisme rococo, va saber crear un estil propi que el va convertir en un referent històric i que s'anticipava a molts moviments pictòrics posteriors.
En la seva darrera etapa, utilitza una pinzellada sòbria i decidida que no delimita les formes, sinó que s'integra en un conjunt de tàques, apropant-la a la dels futurs impressionistes. La paleta de colors s'enfosqueix abandonant els colors suaus i lluminosos del rococó. La temàtica es centra molt més en la gestualitat i l'expressivitat dels personatges, cosa que veiem posteriorment en l'expressionisme. Moltes de les seves obres representen escenes de mons interiors, gairebé oníriques, i obren una porta cap al surrealisme.


El Quitasol (1777). Oli sobre tela. 104×152cm. Museo del Prado. Madrid.


La maja desnuda (1800). Oli sobre tela. 98x191cm. Museo del Prado. Madrid.


Frescos de la ermita de San Antonio de la Florida (detall) (1798). Madrid.


La romería de San Isidro (entre 1819 i 1823). Oli sobre mur traslladat a tela. 140x438cm. Madrid.

Enllaços:
Goya a la Viquipèdia
Goya al Museo del Prado
Goya al Bloc Historia del Arte, de María Luz Jorquera
Goya a Artsy

-

Vincent Van Gogh (Zundert, 30 març 1853 – Auvers-sur-Oise, 29 juliol 1890). Pintor postimpressionista neerlandès. La seva obra, en constant evolució, passa dels colors foscos de la pintura popular holandesa, als colors vius i a la pinzellada nerviosa i repetitiva que li són tan característiques.
Malgrat haver venut molt pocs quadres en vida, tingué una gran influència sobre altres pintors molt significatius en l'art del segle XX, especialment entre els fauvistes i els expressionistes.


Home vell a la xemeneia (1881). Guixos i aquarel·la sobre paper. 56x45cm. Museu Kröller-Müller. Houtkampweg.


Menjant patates (1885). Oli sobre tela. 82x114cm. Museu Van Gogh. Amsterdam.


La vinya vermella (1888). Oli sobre tela. 75×93×29,5cm. Museu Pushkin. Moscú.


Camp de blat de moro amb xiprers (1888). Oli sobre tela. 73x92cm. Galeria Nacional. Londres.

Enllaços:
Van Gogh a la Vikipèdia
Museu Van Gogh 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar.