La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dijous, 2 de febrer del 2017

La vespa asiàtica amenaça les nostres abelles

Llegim amb preocupació diverses notícies que parlen d'una de les amenaces més esgarrifoses que plana sobre el ja molt sacsejat món de l'apicultura i de les abelles: La vespa asiàtica.


Vespa velutina atacant una abella. Imatge: Inventaire National du Patrimoine Naturel

Un assassí sense enemics

La Vespa velutina, coneguda amb el nom de vespa asiàtica o vespa depredadora asiàtica, és un animal formidable procedent del sud-est d'Àsia. Amb uns 3cm de llargada per a les obreres, aquesta vespa representa un autèntic perill per a les nostres abelles domèstiques i també per altres espècies d'abelles silvestres, doncs són unes depredadores molt eficaces i no tenen enemics naturals. Tot i que també s'alimenten d'altres tipus d'insectes, les abelles són el seu aliment habitual.
L'espècie ha arribat a la península Ibèrica pel País Basc via Irun procedent del centre i sud de França on probablement va arribar en el carregament d'un vaixell l'any 2004 i ja s'ha establert a Girona.

Malgrat haver atacat persones, no representa un perill especial per als humans i la seva picada té uns efectes semblants als de la vespa comú coneguda a casa nostra.
Tot i l'impacte negatiu sobre l'apicultura no s'ha establert cap pla de prevenció i control de la seva expansió. Aquest fet preocupa molt el sector apícola. l’Associació d’Apicultors de Girona, afirma que la colonització de la vespa asiàtica ja no té solució en algunes zones del nostre país.
Algunes manifestacions per part d'apicultors poden semblar alarmistes o exagerades però és cert que, en aquelles zones on la Vespa velutina ha aconseguit establir-se, els danys causats a la apicultura han estat, si més no, preocupants.
Esperem que entre els científics, les institucions i els professionals apiculotors puguem acabar establint mesures per poder conviure amb aquesta espècie importada i per minimitzar els efectes de la seva presència a les nostres terres, donat que, segons sembla, la seva eradicació és impossible.


Característiques morfològiques de la Vespa velutina. Imatge: FAAC. Via: La Vanguardia


Expansió de la Vespa velutina a Catalunya (2016, dades provisionals) Imatge: Creaf. Via: La Vanguardia


Model de predicció de l'expansió de la Vespa velutina a Espanya. Imatge: Magrama Via: La Vanguardia


Més informació:
La vespa Velutina [Agricultors Gironins Associats]
Les vespes asiàtiques amenacen Catalunya [RAC1]
Unió de Pagesos: “D’aquí a tres anys no quedarà ni una abella a Catalunya” [RAC1]
¿Esta avispa invasora exterminará a nuestras abejas? [La Vanguardia]
Les vespes asiàtiques devoren cadàvers de senglars i ataquen un home a Susqueda [Diari de Girona]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar.