La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dimecres, 14 de febrer del 2018

Les mallerengues britàniques

L'entusiasme britànic per a l'alimentació dels ocells podria haver provocat que les mallerengues (Parus major) del Regne Unit hagin desenvolupat becs més llargs que els seus homòlegs europeus, segons una nova investigació.


Foto: Hellado [Pixabay]

El Dr. Lewis Spurgin és un biòleg que estudia la manera en la que la selecció natural en combinació amb altres forces evolutives, crea l'extraordinària diversitat que veiem a la natura. També  està interessat en saber com es pot utilitzar el coneixement dels processos evolutius per fer front a reptes socials importants, com ara la prevenció de la propagació de plagues agrícoles i la conservació de la biodiversitat.

Una de les seves troballes, publicades a Science, ens ha semblat molt interessant. Spurgin identifica per primera vegada les diferències genètiques entre les mallerengues del Regne Unit i les holandeses.

Sembla que ha trobat proves d’evolució realment ràpida i recent en la mesura dels becs de les mallerengues carboneres britàniques.

A continuació va investigar si els becs més llargs donaven alguna mena d'avantatge a aquests ocells. Va resultar que els ocells amb els becs més llargs tenien més pollets, de mitjana, que aquells amb becs curts.
A més, es va comprovar que els ocells de bec llarg són més propensos a visitar els dispensadors d’aliment dels jardins.

"El que no podem afirmar és que les menjadores d'ocells de jardí siguin les causants de la diferència entre les poblacions", diu Spurgin, director del projecte. "Però la correlació és, sens dubte, intrigant".

Tot i que l'estudi no és concloent, sembla que es pot formular l'hipòtesi que les mallerengues hagin pogut evolucionar els seus becs per facilitar l'accés a les menjadores de jardí.


Foto: Francis Franklin [Wikimedia commons]

Enllaços:
Evolution in your back garden: 
Great tits may be adapting their beaks to birdfeeders [Science News]
Pàgina Web de Lewis Spurgin

Vist a:
Great Tits May Be Evolving Bigger Beaks. Here's Why. [Ntional Geographic] 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar.