
Foca barbuda. Foto: Gary Bembridge [Wikimedia Commons]
L'escalfament global avança molt més ràpid del que s'havia previst. A més de les conseqüències ja conegudes i revelades per científics de tot el món (pujada del nivell dels oceans, desertització, desaparició d'espècies, empobriment de les poblacions més desafavorides, etc.), ara, un estudi recent revela una nova amenaça:
La pèrdua de gel marí àrtic allibera virus que poden afectar els mamífers marins.
Investigadors de la University of California, Davis, US, han publicat un estudi a la revista Scientific Reports, en el qual s'assegura que el virus de borm focí (PDV), un patògen responsable de matar milers de foques portuàries europees a l'Atlàntic Nord el 2002, i que va ser identificat en poblacions de llúdrigues del mar del nord a Alaska el 2004, estaria relacionat amb el creixent desglaç de l'Àrtic.
El virus és mortal en mamífers marins i podria causar fortes epidèmies entre les espècies que habiten els ecosistemes àrtics.
L'estudi, dut a terme durant 15 anys, destaca que els canvis radicals que ha patit gel marí, podrien haver obert camins per al contacte entre les foques de l'Àrtic i les subàrtiques que abans era impossible.
La pèrdua de gel marí porta a la fauna marina a cercar nous hàbitats on alimentar-se. La desaparició de les barreres físiques, permet que es puguin endinsar en zones que abans els eren inaccessibles.
A mesura que els animals es mouen i entren en contacte amb altres espècies, això facilita la transmissió i la introducció de noves malalties infeccioses, amb impactes potencialment devastadors.
L'estudi afirma que es van identificar infeccions generalitzades a tot l'Oceà Pacífic nord a partir del 2003, amb un segon pic d'exposició i infecció el 2009. Aquests pics van coincidir amb les reduccions de l'extensió del gel marí de l'Àrtic.
A mesura que el gel marí continua la seva tendència de fusió, les oportunitats que aquest virus i altres patògens es transmetin entre els mamífers marins de l'Atlàntic Nord i els del Pacífic Nord poden esdevenir més habituals.
Vist a:
Cosmos Magazine
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Moltes gràcies per comentar.