La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dijous, 14 de novembre del 2019

El desglaç amenaça amb epidèmies entre els mamífers marins


Foca barbuda. Foto: Gary Bembridge [Wikimedia Commons]

L'escalfament global avança molt més ràpid del que s'havia previst. A més de les conseqüències ja conegudes i revelades per científics de tot el món (pujada del nivell dels oceans, desertització, desaparició d'espècies, empobriment de les poblacions més desafavorides, etc.), ara, un estudi recent revela una nova amenaça:
La pèrdua de gel marí àrtic allibera virus que poden afectar els mamífers marins.
Investigadors de la University of California, Davis, US, han publicat un estudi a la revista Scientific Reports, en el qual s'assegura que el virus de borm focí (PDV), un patògen responsable de matar milers de foques portuàries europees a l'Atlàntic Nord el 2002, i que va ser identificat en poblacions de llúdrigues del mar del nord a Alaska el 2004, estaria relacionat amb el creixent desglaç de l'Àrtic.
El virus és mortal en mamífers marins i podria causar fortes epidèmies entre les espècies que habiten els ecosistemes àrtics.
L'estudi, dut a terme durant 15 anys, destaca que els canvis radicals que ha patit gel marí, podrien haver obert camins per al contacte entre les foques de l'Àrtic i les subàrtiques que abans era impossible.
La pèrdua de gel marí porta a la fauna marina a cercar nous hàbitats on alimentar-se. La desaparició de les barreres físiques, permet que es puguin endinsar en zones que abans els eren inaccessibles.
A mesura que els animals es mouen i entren en contacte amb altres espècies, això facilita la transmissió i la introducció de noves malalties infeccioses, amb impactes potencialment devastadors.
L'estudi afirma que es van identificar infeccions generalitzades a tot l'Oceà Pacífic nord a partir del 2003, amb un segon pic d'exposició i infecció el 2009. Aquests pics van coincidir amb les reduccions de l'extensió del gel marí de l'Àrtic.
A mesura que el gel marí continua la seva tendència de fusió, les oportunitats que aquest virus i altres patògens es transmetin entre els mamífers marins de l'Atlàntic Nord i els del Pacífic Nord poden esdevenir més habituals.

Vist a:
Cosmos Magazine

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar.