La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dijous, 5 de novembre del 2020

Les "molas" kuna

El 5 de novembre de 1903 es va consolidar oficialment la separació de Panamà de Colòmbia, procés que s'havia iniciat el 3 de novembre. 


Foto: Johantheghost [Wikimedia Commons]


Entre les diverses poblacions que habiten a Panamà, hi trobem els Kuna ubicats a l'arxipèlag de San Blas, al Carib panameny, a la província de Darién, amb una població actual de més de 50,000 persones. També es poden trobar comunitats Kuna a la banda colombiana de la zona.

Molt aferrats a les seves tradicions, es poden veure dones Kuna vestides amb les robes tradicionals. Destaquen unes peces rectangulars de teles retallades i cosides que superposen en capes successives i que cobreixen el pit. 

La progressiva comercialització d'aquests increïbles treballs artesanals ha banalitzat la imatgeria popular i actualment podem comprar moles amb dibuixos d'elefants i altres animal que no han existit mai al Carib. Però les moles que encara usen per a confeccionar les seves pròpies vestidures, continuen mostrant els dibuixos geomètrics tradicionals o les representacions estilitzades de la fauna i flora autòctones.

Els colors vius i intensos generalment sobre fons negre i la grafia "naïf" dels dissenys, juntament amb una admirable capacitat per a la composició, els converteixen en veritables obres d'art.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar.