La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dilluns, 5 de juliol del 2021

Un banyador molt explosiu



El bikini dissennyat per Louis Réard. Via Keystone/Staff 

El 5 de juliol de 1946, a la piscina pública Molitor, a París, es va presentar al públic el primer "bikini" oficial, sobre el cos de Micheline Bernardini (ballarina del Casino de París).

La història del biquini és curiosa, però. De fet, la Micheline, no va ser la primera dona a lluir un banyador de dues peces.


L'Atom de Jacques Heim. Via BlocDSIGNO 


Poques setmanes abans, Jacques Heim, dissenyador francès, havia llançat un banyador format per dues peces que deixaven l'abdomen al descobert, al qual va anomenar "atome" perquè era el vestit de bany més petit del món.

Louis Réard, enginyer mecànic que regentava la botiga de llenceria femenina de la seva mare, fou qui es va endur el gat a l'aigua. Li va costar trobar una model que el volgués lluir, per temor a l'opinió pública, però amb el seu disseny del primer banyador que s'atrevia a mostrar el melic, la va encertar. Sobretot quan va decidir anomenar-lo "Bikini" en referència a les proves nuclears que s'estaven fent a l'atol·ló polinesi de Bikini i que el van deixar nu de vegetació submarina. Aquell model havia de fer més enrenou que la última bomba.
El nom d'aquest vestit de bany s'ha establert per a tots els models posteriors basats en dues peces. 

És clar que, si tirem uns quants anys enrera...

En urnes i pintures gregues del 400 aC, ja es representaven a dones vestint dues peces de roba mentre fan activitats esportives. Al pit, hi duien una banda de tela (mastodelon o apodesmos) que va continuar utilitzant-se com a roba interior fins a l'Alta Edat mitjana, i una altra banda més ampla (perizoma) als malucs.

A la vila del Casale, ens trobem un mosaic amb deu dones, conegut com "Les noies en biquini" fet a l'època del Baix Imperi romà. En aquest mosaic, hi poem veure unes figures femenines aixecant pesos, corrent, o llançant un disc, utilitzant les dues peces com a única vestimenta (strophium o mamillare i subligar o subligaculum).


Mosaic de la Villa Romana Del Casale. Imatge: AlMare 

Al s. XX, l'arqueòleg George M.A. Hanfmann va comentar "com n'eren de moderns, els antics". I és que han passat més de 1.300 anys entre els biquinis clàssics i els actuals!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar.