La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dimecres, 4 d’agost del 2021

El llapis. Quin gran invent!


Assortiment de barretes Crayon. Imatge: Just plain Bill 

La veritat és que no ens aturem gaire a pensar en els objectes quotidians que ens faciliten el dia a dia. Els hem tingut a l'abast des de sempre i no ens mereixen especial atenció encara que alguns ens acompanyin tota la vida. 

Aquest és el cas del llapis.

El 4 d'agost de 1755 naixia Nicolas-Jacques Conté, l'inventor del llapis modern de grafit i argila.

Conté va ser un militar de l'exèrcit napoleònic, pintor, aeronauta i químic que va patentar el seu invent del llapis en 1795 i va fundar la Société Conté per a produir els seus llapis. 

Fent un breu recorregut per la història del llapis, ens trobem a l'Antiga Roma, amb el que es creu que va ser el primer llapis: l'Stylus, una espècie d'agulla de plom buida que es mullava en tinta per a escriure sobre un papir.

En l'última meitat del s. XVI es va descobrir una mina de grafit al nord-oest d'Anglaterra utilitzada per uns pastors que marcaven les seves ovelles amb aquestes pedres.

A mitjans del s. XVIII, l'alemany Lothar Faber va barrejar el grafit amb pols de sofre, antimoni i resines, intentant trobar una mescla que competís amb el grafit anglès, propietat de la corona.

A la fi del s. XVIII, Conté va afegir argila a la mescla anterior; una vegada premsada i enfornada era prou consistent. La marca resultant era més dura o més tova segons variaven les quantitats d'argila i grafit.

Avui dia, els llapis (del llatí lapis, pedra) es classifiquen per la duresa de les seves mines utilitzant aquestes combinacions:


Lletra H - Indica la duresa del llapis.
Lletra B - Indica el seu grau de negror.
Lletra F - Indica el punt fi.



 



Imatge: Luis adrian


Malgrat que han anat apareixent instruments més sofisticats per a escriure i dibuixar, l'humil llapis continua vigent i mai ha pogut ser substituït.

Au... a dibuixar!!!


George Seurat. Estudi per a la Grande Jatte. Via art4arte 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar.