Avui recordem a Thomas Edward Lawrence, més conegut per tots com "Lawrence d'Aràbia", el gal·lès nascut el 16 d'agost de 1888.
El cinema s'ha encarregat de difondre diverses vegades la peculiar història d'aquest personatge. La pel·lícula més coneguda "Lawrence d'Aràbia", va guanyar 7 Òscars, i fou interpretada per Peter O'Toole al costat de grans actors com Omar Sharif, Anthony Quinn i Alec Guinness, entre altres.
Podeu veure la pel·lícula en castellà a YouTube. https://youtu.be/es8xdcli-lm
Lawrence fou historiador, arqueòleg i escriptor; es va convertir en el protagonista més famós de la rebel·lió àrab contra els turcs durant la Primera Guerra Mundial.
Llicenciat a Oxford, es va apassionar per les cultures del Pròxim Orient i va començar a viatjar per aquestes terres el 1909.
Va excavar alguns jaciments a la vora del riu Eufrates ampliant els seus coneixements en arqueologia i cultura àrab i en va aprendre la llengua. Els anglesos es van aprofitar d'això; el 1914 va realitzar un estudi topogràfic de caràcter militar de la península del Sinaí com a membre de l'expedició del capità Stewart Newcombe.
Va travar especial amistat amb Huseyn Faisal I, líder de la rebel·lió àrab, que va ser enganyat per britànics i francesos (tractat de pau de Versalles); després d'haver vençut a l'exèrcit otomà, no va rebre cap de les concessions promeses.
Lawrence, desil·lusionat per aquest tracte va tornar a Anglaterra i va ser considerat un traïdor pels àrabs.
Amb el suport de Churchill es va allistar com a soldat ras a la força real anglesa i es va retirar amb 47 anys, deprimit i entristit. El 13 de maig de 1935 va tenir un accident de motocicleta en esquivar a dos ciclistes i rebre un fort cop al cap. Després de sis dies en coma, va morir.
I, fins aquí, el nostre breu recordatori de l'home que va tenir un paper fonamental en la Revolta Àrab (1916-1918) i en la Campanya del Sinaí i Palestina (1915–1918) contra l'Imperi Otomà durant la Primera Guerra Mundial . L'amplitud i varietat de les seves activitats, la seva habilitat negociadora, i la seva capacitat descriptiva, li van valer fama internacional com a "Lawrence d'Aràbia".
Per saber-ne més:
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Moltes gràcies per comentar.