La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dimarts, 5 d’octubre del 2021

La sàlvia


Imatge: Sony Mavica 

La tardor es caracteritza per ser una de les millors èpoques per a plantar innombrables espècies d'arbres, arbustos i plantes. Quan arriba la primavera, estaran fortes i ben arrelades.
Una d'elles és la sàlvia; pertany al gènere més nombrós de les lamiàcies amb més de 800 espècies d'herbes i arbustos. Sorpresos? Nosaltres sí. I és que a tots ens ve al cap una planta en particular, i això es deu al fet que aquest nom, sàlvia, s'associa a l'espècie Sàlvia officinalis, coneguda a causa del seu ús en gastronomia, remeis medicinals o bé, com a simple planta ornamental.
És nativa de la regió mediterrània encara que en l'actualitat la podem trobar en molts llocs del món. Té predilecció pels llocs rocosos i herbassars secs, prefereix terrenys poc fèrtils.
És una planta perenne i aromàtica. De fulles peciolades i ovals amb els nervis ben marcats. Les seves flors, en ram, són blanc-violàcies i es propaga amb molta facilitat per esqueixos a la primavera i estiu.
En l'antiguitat s'utilitzava per a allunyar el mal, curar mossegades de serps i augmentar la fertilitat de les dones. Plini el Vell parlava d'ella com a diürètica, anestèsica local per a la pell i astringent.
Avui dia es conrea com a planta medicinal per les seves propietats antisudorífiques, estimulants, hipoglucemiants, antiespasmòdiques, astringents i antisèptiques.
Administrada per via oral, en infusió o mastegada, ajuda en el tractament de malalties respiratòries, gastrointestinals, de boca i de pell.
Se li concedeix una certa eficàcia en el tractament de l'Alzheimer i millora de la memòria en persones joves.
Un altre dels seus grans usos és el culinari. S'utilitza com a condiment per a carns grasses, formatges i begudes, atorgant-los un sabor lleugerament picant i un xic salat. Per als més atrevits us deixem aquest enllaç sobre com usar la Sàlvia en la cuina i on podeu trobar receptes utilitzant aquest versàtil condiment: cookcina 


Imatge: H. Zell 


Per saber-ne més: 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar.