La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dimecres, 26 de gener del 2022

Els gira-sols miren cap a l'est per cridar l'atenció de les abelles

Imatge: s.lavr 

Tots hem pogut observar com giren els gira-sols, mirant cap a l'est al matí i seguint lentament el sol fins que miren cap a l'oest al vespre.

Investigacions anteriors han demostrat que el ritme circadià intern de la planta regula el seu comportament. Però ara, un equip de científics de la UC Davis ha descobert per què. Segons sembla, la raó està estretament relacionada amb la necessitat de tots els organismes vius de reproduir-se.

"És força sorprenent que estiguin orientats a l'est", va dir la professora Stacey Harmer, autora principal de l'estudi. "És millor que mirin cap a l'est, ja que produeixen més descendència".

Els investigadors van fer girar diversos exemplars, alguns cap a l'oest i els altres cap a l'est. També van plantar llavors estèrils al costat de plantes orientades tant a l'est com a l'oest amb la intenció de genotipar quin grup pol·linitzava la llavor.

Els experts van trobar que les plantes orientades a l'est van cridar més l'atenció de les abelles, pol·linitzadors vitals per a la reproducció del gira-sol. Les plantes que s'encaren amb el sol naixent també van produir llavors més grans i van alliberar més pol·len; per cert, gran part d'aquest pol·len dels gira-sols orientats a l'est va arribar a les llavors estèrils.

La llum solar directa també va influir en la forma i l'estructura dels gira-sols immadurs, fent-los més fàcilment accessibles als pol·linitzadors.

El motiu de l'èxit reproductiu de les plantes de seguiment del sol probablement està lligat a la temperatura, ja que les flors orientades a l'est reben més calor, cosa que les fa més atractives per a les abelles. La calor probablement ajuda a les abelles ectotèrmiques a termo regular-se a primera hora del matí.

L'estudi també va revelar que els gira-sols alliberen més pol·len quan la temperatura és més alta. Els investigadors van col·locar un escalfador al costat de les plantes orientades a l'oest i aquestes van alliberar tant pol·len com les plantes orientades a l'est.

A més, la llum ultraviolada directa dels raigs solars emet colors que només les abelles poden veure; això fa que les plantes encarades al sol siguin encara més atractives. Per resumir-ho amb les paraules del Dr. Harmer: "És millor que mirin cap a l'est, ja que produeixen més descendència".


Imatge: Arnold Prentl 


Llegit a: earth.com 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar.