Galenbeck Tanzlinde. Imatge: Lutz Maertens
El til·ler és un arbre amb història i tradició. En molts llocs d'Europa es creia que només sota aquest arbre es podia dir la veritat, així que molts judicis se celebraven sota les seves branques. A Alemanya és l'arbre dels enamorats i a Escandinàvia, l'amagatall dels elfs.
A l'humà, amb més o menys encert, sempre li ha agradat gaudir de la naturalesa i d'aquí va néixer el "Tanzlinden" o til·ler ballarí.
Els til·lers ballarins són til·lers guiats que eren el centre de les festes i costums populars en els llogarets d'algunes regions. Avui només els podem veure en alguns pobles.
Originàriament només els til·lers guiats es deien així i s'hi construïen plataformes perquè la gent pogués ballar en les copes dels arbres. Els pilars que suportaven aquestes plataformes es treballaven artísticament moltes vegades. Posteriorment, també van passar a dir-se així els til·lers que eren el centre dels balls sense que aquests fossin sotmesos a una forma especial i sense que comptessin amb cap bastimentada, però l'entorn dels quals servia com a pista de ball.
Els "Tanzlinden" es plantaven en llocs centrals dins dels assentaments i, a vegades, aconseguien grandàries impressionants. El centre d'aquesta tradició són les regions de l'Alta Francònia, el sud de Turíngia i l'est de Hesse i Hohenlohe. Ocasionalment, podem trobar-los en altres regions alemanyes i països veïns com Suïssa, França, Bèlgica i Àustria.
El més famós es troba a Limmersdorf, on se celebra un festival de ball des de 1729 ininterrompudament. En 2014 es va incloure en la Llista Nacional del Patrimoni Cultural Immaterial.
Peesten Tanzlinde. Imatge: Benreis
Limmersdorf Tanzlinde. Imatge: Peter Braun 74
No coneixia aquesta costum. Gràcies.
ResponElimina