La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dimecres, 27 d’abril del 2022

PER A ELISA


Retrat de Beethoven per Karl Joseph Stieler. © Beethoven-Haus Bonn 


El 27 d'abril de 1810, el famós compositor alemany Ludwig van Beethoven va crear una de les seves obres més conegudes: "Per a Elisa". No obstant això, no es va publicar fins quaranta anys després de la mort del seu autor.
La partitura va aparèixer entre els manuscrits d'una exalumna i amiga del músic. Es tracta d'una bagatel·la, composició que es caracteritza per la seva curta durada i l'absència de pretensions tècniques. Les bagatel·les van sorgir en el Romanticisme, moviment en el qual s'idealitzava a la dona.
Originàriament, va ser escrita per a piano, encara que més tard, va ser adaptada a altres instruments tant de vent com de corda. Però així, tocant-la a manera de solo i principalment al piano, és com veritablement s'aprecia la subtil bellesa d'aquesta peça.
La peça està envoltada de misteri. Hi ha qui diu que Per a Elisa no és únicament fruit de Beethoven. També hi ha dubtes sobre si la dedicatòria posava realment "Per a Elisa, en record de Ludwig Van Beethoven" o bé que Ludwig Nohl, el seu descobridor, va llegir malament i en comptes d'Elisa, posava Theresa. En fi, per especulacions no queda.
Sigui com sigui, és difícil trobar a algú que no hagi escoltat aquesta obra tan popular i no s'hagi sentit captivat per ella. 
Us deixem amb aquest regal per a les orelles. Esperem que la gaudiu. 




1 comentari:

Moltes gràcies per comentar.