La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dimarts, 21 de març del 2023

LA PAPALLONA-ESTEL DE MADAGASCAR

La papallona-estel o papallona-lluna de Madagascar (Argema mittrei), és una espècie de papallona nocturna nativa de Madagascar. És una de les papallones més grans del món, amb una envergadura d'ala que pot arribar fins als 20 centímetres.


Imatge: Axel Strauß 

Té un cos groc amb taques marró i ales en forma de triangle amb grans ocels. Les ales són translúcides, la qual cosa permet que la llum passi a través d'elles.

La papallona-estel de Madagascar presenta dimorfisme sexual, els mascles són més grans que les femelles que tenen una envergadura al voltant de 15 centímetres. A més, els mascles tenen colors més vibrants i cridaners a les ales, amb un patró de colors que inclou tons de marró, groc i rosa, mentre que les femelles tenen una coloració més apagada i menys cridanera.
Una altra diferència important entre els mascles i les femelles és que els mascles tenen antenes més llargues i primes que les femelles, la qual cosa els ajuda a detectar les feromones alliberades per les femelles durant la temporada d'aparellament. Els mascles tenen les puntes de les ales inferiors més llargues i estretes, i es corben cap amunt per a formar una estructura semblant a un estel, que és utilitzada en les exhibicions de festeig per a atreure a les femelles. En canvi, en les femelles, les puntes de les ales inferiors són més curtes i arrodonides, la qual cosa els permet volar i maniobrar amb major facilitat durant la cerca d'aliments i la posta d'ous. En general, aquestes diferències físiques distintives entre mascles i femelles són comunes en moltes espècies de papallones i altres insectes.

El seu cicle de vida és interessant, començant com a ous i després passant per diverses etapes d'erugues abans de convertir-se en una papallona adulta. Les erugues són grans, amb una aparença distintiva que les fa fàcilment recognoscibles.

Té hàbits nocturns i només vola durant la nit. De dia, s'amaga en les fulles dels arbres, on pot camuflar-se i evitar ser detectada pels depredadors.

La seva vida és curta, al voltant d'una setmana, i, durant aquest temps, la seva funció principal és reproduir-se. Els mascles atreuen les femelles amb la seva aroma, alliberant feromones en l'aire per a atreure-les.

La papallona-estel és una espècie important en la cultura de Madagascar, on se la considera un símbol de la bellesa i la llibertat.



Imatge: Axel Strauß 


Imatge: Olivier Bouteleux  


Imatge: Nuadda 

Lamentablement, està en perill d'extinció a causa de la pèrdua d'hàbitat i la caça furtiva, la qual cosa ha portat a la seva inclusió en la llista vermella d'espècies amenaçades de la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (UICN).

---


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar.