La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dimarts, 29 de desembre del 2015

Mel de farigola

La mel de farigola és una de les més apreciades i pot arribar a ser considerada una mel monofloral, sempre que la proporció del seu pol·len domini per sobre d'altres flors. La presència de les farigoles dóna mels de color ambre a ambre fosc, sovint amb tonalitats vermelloses. Té un intens i característic olor dels components aromàtics fenòlics d’aquesta planta i un gust dolç amb clares notes àcides. Molt saludable per les seves propietats tòniques i antisèptiques molt potents. Sovint emprada per combatre l'esgotament tant físic com mental o emocional.

Abella de la mel (Apis mellifera) pol·linitzant la farigola (Thymus vulgaris), Castelltallat, Bages.


Foto: Victor M. Vicente Selvas

La farigola creix a tot el Mediterrani. Els farigolars són matolls baixos que arriben a establir-se en zones de clima extrem i sec a l’interior.
La farigola és un ingredient bàsic en la cuina catalana i mediterrània. S'utilitza per condimentar la carn i l'estofat i per aromatizar la sopa. Casa molt bé amb altres herbes i espècies.
És tradicional l'elaboració d'infusions, olis essencials i xarops, donades les seves propietats balsàmiques, medicinals i farmacològiques.
Utilitzada com a expectorant de les vies respiratòries per la congestió nassal, els refredats, les grips, la tos o la sinusitis. També com a antisèptica per les infeccions bucals i per netejar ferides.
Sovint present en perfums i sabons.

Planta fotografiada a Alòs de Balaguer, la Noguera.


Foto: xtec. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar.