La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dimecres, 3 d’abril del 2019

La primatòloga


Foto: Erik (HASH) Hersman [Wikimedia Commons]

Avui és l'aniversari de naixement de Jane Goodall.
Jane Goodall és una d'aquestes persones que apareixen de tant en tant i que, elles soles, són capaces de millorar el món.
La seva trajectòria professional és impressionant. Des d'aquest bloc, volem retre un modest homenatge a aquesta dona de la qual ens atrevim a dir que ha inventat la primatologia.

Jane Goodall va néixer el 3 d'abril de 1934 a Londres en el si d'una família de classe mitjana. Després de la guerra, a la casa familiar de Bournemouth, al sud d'Anglaterra, va viure envoltada d'animals i somiava a escriure sobre els animals a Àfrica. A 23 anys va començar a fer realitat el seu somni viatjant a Kenya com a secretària del famós antropòleg Louis Leakey, fins que aquest la va enviar a Gombe (Tanzània) el 1960, amb l'arriscada missió d'investigar per primera vegada als ximpanzés salvatges de la zona. Amb la sola companyia de la seva mare i un cuiner, va plantar la seva tenda i va començar el seu projecte de recerca que havia de durar 6 mesos, i que continua actualment, després de gairebé 60 anys.



És Doctora en Etologia per la Universitat de Cambridge i Doctora honoris causa per més de 45 universitats del món. Ha estat distingida amb més de 100 premis internacionals. Entre els quals destaquen el títol de Dama de l'Imperi Britànic, la Legió d'Honor de la República de França, la medalla Hubbard de la National Geographic Society, el prestigiós Kyoto Prize del Japó, la medalla Benjamin Franklin en Ciències de la Vida, el premi Gandhi/King per la No Violència, i la Medalla d'Or UNESCO.

El 2002, el Secretari General de l'ONU Kofi Annan va nomenar a la Dra. Goodall Missatgera de la Pau de Nacions Unides.
El 2003 fou guardonada amb el Premi Príncep d'Astúries d'Investigació Científica i Tècnica pels seus estudis sobre els ximpanzés en llibertat i per la seva tasca de conciliació entre el desenvolupament humà i la protecció de la vida salvatge a l'Àfrica.
El 2009 va ser nomenada patrocinadora oficial de l'Any del Goril·la, per l'ONU.
El 2015 va guanyar el Premi Internacional Catalunya per la seva tasca científica, dedicada a l'estudi del comportament dels ximpanzés a l'Àfrica i pel seu activisme mediambiental.

Els seus estudis combinen el vessant científic i el divulgatiu amb una clara orientació pedagògica, educativa, de conscienciació i de sensibilització sobre la conservació i protecció de la vida salvatge així com sobre les arrels del comportament i la cultura humana.
Des de 1977, aquestes activitats se centren en la seu del Jane Goodall Institute for Wildlife Research, Education and Conservation, del qual hi ha una delegació a Barcelona.

Entrevista a Jane Goodall als matins de TV3:


Per saber-ne més:
Jane Goodall [Viquipèdia]

the Jane Goodall Institute Homepage (anglès)







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar.