La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dimecres, 31 d’agost del 2016

Els gossos ens entenen millor del que pensem



Tots hem parlat alguna vegada als nostres gossos. Ho hem fet d'esma, sense pensar si l'animal ens entén. També hem pogut copsar com mou la cua i es posa content si li dediquem algun afalac i ens hem sorprès quan el gos s'ha anticipat a una decisió nostra que no li ha estat comunicada directament —em sembla que aprofitaré que he de sortir per treure el gos a passejar— i l'hem tingut fent saltirons al nostre costat. Sempre hem pensat que la nostra Laika o el nostre Thor tenien un sisè sentit. El que no hem dubtat mai, és que copçaven perfectament l'entonació de la nostra veu.

Un estudi recent dut a terme per l'equip de recerca d'Attila Andics de la Eötvös Loránd University a Budapest (Hongria), demostra que els gossos tenen la capacitat de distingir tant l'entonació de la veu humana com les paraules.
Això és possible perquè fan servir regions del cervell similars a les que utilitzem els éssers humans.
Sembla ser que aquesta capacitat que permet vincular seqüències de sons a significats, no és exclusiva dels humans, segons l'estudi publicat a la revista Science Report.

Vídeo de Science Magazine



Per entendre la importància de l'estudi, cal pensar que el significat de les paraules es processa a l'hemisferi esquerra del cervell mentre que la interpretació de l'entonació de la veu es fa a l'hemisferi dret. Tots dos processos s'anlalitzen conjuntament per obtenir una informació completa.
Malgrat que ja hi havia diversos estudis sobre la capacitat d'entendre les paraules, aquest és el primer cop que s'estudia el funcionament neuronal del procés en el gos.
L'estudi aporta dades que permeten millorar la comunicació entre home i animal i també assenyala que la capacitat per relacionar paraules i entonació és anterior a la capacitat de parlar.

Vídeo de Ciencia Plus





 La notícia a Family Dog Project

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar.