La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


divendres, 2 de setembre del 2016

Matinada de setembre


Paul Chabas (Nantes 1869–1937 Paris). Matinée de Septembre (1912). Oli sobre tela. 163,8x216,5cm.
Metropolitan Museum of Art, New York.


Tot just encetat el mes de septembre, recordem aquest quadre pintat a l'oli per l'artista francès Paul Chabas.
L'escena representa una noia jove, nua, amb els peus en l'aigua d'un llac. Tota l'escena està entonada en colors ocres, daurats i terres.
El gest de la noia ha estat objectiu de moltes discussions i de diverses interpretacions. El cos, està lleugerament inclinat cap endavant, la ma esquerra sobre la cuixa, i l'altre sobre l'avantbraç, la mirada perduda a l'horitzó. Hi ha hagut qui ha volgut veure un gest de recolliment, un intent tímid de tapar les parts íntimes. També s'ha pensat en una postura habitual de qui té fred. S'hi ha volgut veure a la noia rentant-se. I no hi ha mancat alguna visió orientada cap a un erotisme subtil, un gest de fals pudor.
El quadre va ser exposat per primer cop al Salon de Paris. No es té notícia de qui va ser el primer propietari de l'obra. El 1913, el quadre va ser adquirit per Leon Mantashev i va viatjar a Russia on se li perd la pista durant la revolució. El 1935 apareix a la col·lecció de Calouste Gulbenkian. A la mort de Gulbekian, és venut a un corredor de borsa americà que finalment el dona anonimament al Metropolitan Museum of Art de Nova York.
El quadre ha estat reproduït milers de vegades per diversos mitjans i ha estat objecte d'elogis i de crítiques, algunes de les quals (molt especialment als estats units) el titllaven d'obscè.
Tot i que diverses vegades han aparegut dones que asseguraven haver estat la model del quadre, Chabas no va voler revelar-ne mai la identitat.

Altres pintures de Paul Chabas que podeu veure a Wikimedia Commons:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar.