La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dilluns, 9 d’octubre del 2017

Els insecticides i la mel

Els darrers dies hem pogut llegir a diversos medis de comunicació una notícia que podria causar alarma: segons un estudi publicat a la revista Science: el 75% de les mels analitzades contenen insecticides.


Imatge: Judy Gallagher [Wikimedia Commons]

Davant de la possible alarma que podria causar aquesta notícia, des de l’Àvia Clementina, volem remarcar el fet que les quantitats d’alguns components de neonicotinoides trobades a les mels analitzades, en cap cas representen un risc per a la salut dels consumidors.

L’estudi demostra el que ja fa molt de temps que els apicultors estem denunciant i que la comunitat científica ha posat de relleu en els molts estudis que s’han fet fins ara.

Els pesticides neonicotinoides s'apliquen arreu del món. La preocupació dels apicultors sobre l’impacte que aquests pesticides tenen sobre les abelles i sobre altres insectes pol·linitzadors (i també sobre petits ocells, mamífers o rèptils) ha estat constant i creixent per la gran importància que els pol·linitzadors tenen tant en la vida agrícola com en la natura en general.

Les evidències dels efectes negatius que els neonicotinoides tenen sobre la salut de les abelles i dels pol·linitzadors en general son moltes i es van confirmant dia a dia en els diversos estudis i controls que la comunitat científica efectua.

Aquests efectes es mostren en la creixent disminució de pol·linitzadors i posen en risc la biodiversitat i el manteniment dels ecosistemes.

El fet que traces de pesticides neonicotinoides hagin estat trobades (almenys un dels cinc compostos analitzats: acetamiprid, clothianidin, imidacloprid, thiacloprid i thiamethoxam) en el 75% de totes les mostres analitzades, confirma la presència de neonicotinoides en els aliments dels pol·linitzadors a tot el món.

L'exposició de les abelles als neonicotinoides i altres pesticides pot augmentar si els governs i les agències governamentals destinades a preservar la salut del medi ambient no intervenen de manera immediata i eficaç.

Enllaços:

El 75% de la miel contiene insecticidas [La Vanguardia]
El 75% de la miel contiene pesticidas que matan a las abejas [El Periódico]

A worldwide survey of neonicotinoids in honey [Science]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar.