Avui ens fem ressò d’una notícia que hem pogut llegir a New Scientist segons la qual, els borinots són capaços de planificar els seus viatges a les flors per tal de recórrer les mínimes distàncies possibles.
Semblaria que el seu vol és erràtic i que els animalons van d’una flor a una altra de manera casual. No és així; recents investigacions demostren que aquests insectes poden calcular les distancies entre les flors i establir les rutes a seguir que els permeten ser més eficients en la cerca del pol·len.
La notícia fa referència a un estudi dut a terme l’any 2010 per la Queen Mary University of London dirigit pel científic Joe Woodgate.
La conclusió és que els borinots no són només treballadors infatigables, també són eficients. Tenen una comprensió de les matemàtiques que els permet resoldre el problema clàssic del viatjant: establir una ruta que li permeti visitar el màxim nombre de localitats en el mínim lapse de temps possible i tornar a la localitat d'origen. No hi ha cap fórmula ni cap algoritme que pugui resoldre aquest problema.
L'equip d'investigadors va utilitzar flors artificials controlades per ordinador per veure si els animalons seguien una ruta marcada amb anterioritat o si eren capaços de descobrir la ruta més curta quan es canviava la disposició de les fonts d’aliment. Després d'explorar cada nova localització de les flors, els borinots aprenien ràpidament a trobar el camí més curt (és a dir, resolien el problema del viatjant) per a la nova configuració.
Per saber-ne més:
Abejorros y el problema del viajante [Neofronteras]
També et pot interessar:
Els borinots aprenen a jugar al golf
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Moltes gràcies per comentar.