La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dimarts, 21 de juny del 2022

EL CAFÈ


Imatge: Matthew T Rader 

El cafè és la beguda que més es consumeix a tot el món, després de l'aigua. Es calcula que es prenen uns 2.000 milions de tasses de cafè al dia.
Conte una llegenda que un jove pastor iemenita anomenat Kaldi va observar que el seu ramat saltironava i mostrava més energia després de menjar els fruits vermells d'un arbust desconegut. Va arrencar diversos fruits i els va mostrar a un superior religiós d'un convent pròxim que en va fer bullir les baies per beure'n la infusió. El resultat va ser massa amarg, així que va tirar els grans al foc, en torrar-se, desprenien una aroma agradable. Va provar de nou de preparar una infusió amb les baies torrades descobrint d'aquesta manera el que avui coneixem com a cafè. 


Imatge: Theo Crazzolara 

Però, quins són els avantatges i desavantatges d'aquesta beguda popular que s'ha consumit durant tants segles?

Diversos estudis asseguraven que el cafè tenia un costat fosc. Però, recerques més recents suggereixen que el cafè també té un costat lluminós. Resulta que, per exemple, les primeres recerques no tenien en compte que els grans bevedors de cafè també tendien a consumir tabac i a ser sedentaris.

Les últimes recerques demostren que consumir cafè redueix el risc de desenvolupar diabetis del tipus 2 als qui consumeixen més d'una tassa de cafè diària. 
També es va descobrir que és bo per al fetge, perquè redueix el risc de malalties hepàtiques i de càncer de fetge, si es consumien tres tasses al dia.
Es demostra també que l'alta ingesta de cafè ajuda a combatre la malaltia de Parkinson pel fet que la cafeïna pot millorar el control del moviment corporal en aquests malalts.
Així mateix, el consum moderat de cafè, unes dues tasses al dia, disminueix el risc d'insuficiència cardíaca i apoplexies.
Ajuda a la pèrdua de pes per la seva poca aportació de calories, això sí, si es consumeix sol o amb edulcorants.
És una font d'antioxidants naturals, millora l'ànim, els nivells d'energia, la memòria i els temps de reacció.

Hem fet un repàs a alguns dels beneficis del cafè, però com en tot, els excessos no són bons. Beure massa cafè provoca ansietat, acidesa estomacal, insomni, augmenta temporalment la pressió arterial i a més ha estat associat a símptomes de depressió. Si tens algun d'aquests símptomes, és aconsellable reduir la ingesta de cafè.
En definitiva, beure cafè amb moderació pot ser molt beneficiós per a la salut, i, en tot cas, ve tan de gust!

Fem un cafè? 


Imatge: Hendrike 

Per saber-ne més:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar.