La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dijous, 23 de setembre del 2021

Visitant Neptú

Avui recordem el descobriment del planeta Neptú, el primer planeta trobat per mitjà de càlculs matemàtics.



Se sap que Galileu va albirar Neptú el 1612, però el va confondre amb una estrella i així el va marcar en els seus dibuixos. Més de dos segles després, diversos astrònoms van comprovar que el recentment descobert planeta Urà, tenia una òrbita impredictible que no seguia les lleis de Kepler i Newton. Per això, van deduir que havia d'haver-hi un cos de grans dimensions relativament prop d'Urà i que, per la força de la gravetat, afectava la seva òrbita.

Els matemàtics Urbain Le Verrier (francès) i John Couch Adams (anglès) van calcular de manera independent on hauria d'estar l'hipotètic planeta. A petició de Le Verrier, l'astrònom alemany Johann Gottfried Galle va observar la regió que indicaven els càlculs i el 23 de setembre de 1846 va trobar a Neptú.

És el vuitè planeta del Sistema Solar. Pertany als quatre gegants gasosos i, juntament amb Urà, se'l classifica com a gegant glaçat per les seves baixes temperatures.

Està format per una densa mescla d'aigua, amoníac i metà sobre un centre sòlid de la grandària de la terra. La seva atmosfera està composta d'hidrogen, heli i metà, aquest últim li dóna el seu característic color blau.

Neptú està envoltat per 6 anells i té 14 llunes. El seu dia dura 16 hores i el seu any equival a 165 anys terrestres. Només ha estat visitat per la nau espacial Voyager 2. 


Imatge composta de les tempestes a Neptú. Imatge: NASA en español


Concepte artístic del sistema solar. Imatge: NASA en español


Per saber-ne més:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar.