La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dimecres, 16 de març del 2022

ANNA ATKINS, LA FOTÒGRAFA CIENTÍFICA


Anna Atkins (16 de març de 1799 - 9 de juny de 1871) va ser una botànica i fotògrafa anglesa .
Sovint considerada la primera persona que va publicar un llibre il·lustrat amb imatges fotogràfiques. Algunes fonts diuen que va ser la primera dona a crear una fotografia.

La seva mare, Hester Anne Children, va morir el 1800 a conseqüència de les complicacions en el part de l'Anna. El seu pare, John George Children, un reconegut químic, mineralogista i zoòleg li va donar una educació científica inusual per a una dona del seu temps. A vint anys va completar 256 dibuixos científicament molt valuosos de petxines, que es van publicar a la traducció anglesa del seu pare del catàleg de Jean Baptiste de Lamarck titulat Genera of Shells (1822-24). Aquest volum de delicades il·lustracions d'aquarel·la i grafit es conserva ara a la Biblioteca del Natural History Museum de Londres. 
Després de casar-se amb John Pelly Atkins, Anna va continuar ampliant els seus coneixements de botànica recollint plantes seques, documentant-les detalladament i classificant-les i va subministrar exemplars botànics als jardins de Kew. El seu herbari de plantes britàniques va ser donat al Museu Britànic el 1865.
La seva passió per la botànica la va dur a investigar sobre les incipients tècniques fotogràfiques de l'època, fent-ne un ús innovador; fusionant art i ciència, va exemplificar el potencial excepcional de la fotografia com a eina de divulgació científica. 
Finalment, va publicar les seves detallades imatges botàniques mitjançant el procés fotogràfic del cianotip al seu llibre de 1843, Photographs of British Algae: Cyanotype Impressions. Amb un nombre limitat d'exemplars, va ser el primer llibre imprès i il·lustrat per fotografia. Entre 1843 i 1853 es van publicar dos volums més. En els volums que conservats al Museu hi ha 411 làmines amb els noms científics manuscrits per Anna. 
A més del seu treball de divulgació científica, Atkins va explorar el camp de la literatura escrivint cinc novel·les de ficció que van ser publicades entre 1852 i 1863. 

Anna Atkins va morir a Halstead Place el 1871 amb 72 anys de "paràlisi, reumatisme i esgotament". El seu nom va quedar en l'oblit. Finalment, la història ha reconegut el mèrit d'aquesta pionera i emprenedora que va superar les limitacions que la societat victoriana imposava a les dones.



Per saber-ne més:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar.