Segons un estudi de la universitat d'Upsala (Suècia) en el que s'han analitzat 140 genomes d'abelles de 14 poblacions d'arreu del món, sembla que les nostres abelles provenen d'Àsia i tenen una antiguitat de 300.000 anys. Un antic llinatge d'abelles que habitaven en cavitats naturals, es va estendre cap a Europa i Àfrica on es van adaptar fàcilment. Això deixa sense contingut la creença que l'abella venia d'Àfrica.
Imagen: Muhammad Mahdi Karim. Dar es Salaam, Tanzania.
Via: Wikimedia
A més, s'han pogut identificar alts nivells de diversitat genètica en les abelles. Aquestes dades confirmarien que l'endogàmia no està relacionada amb la desaparició alarmant d'abelles en els darrers anys.
Però aquestes investigacions aporten dades molt interessants sobre altres aspectes relacionats amb les abelles. També, sempre segons les dades recollides en aquests estudis, es pot concloure que les abelles són molt sensibles als canvis climàtics, els quals s'han revelat com un factor decisiu en l'evolució de les abelles.
Segons Matthew T Websterclose (Department of Medical Biochemistry and Microbiology, Science for Life Laboratory, Uppsala University), "L'estudi proporciona nous coneixements sobre l'evolució i l'adaptació genètica i estableix un marc per a la investigació dels mecanismes biològics que estan darrere de la resistència a malalties i l'adaptació al clima, coneixements que podrien ser vitals per a la protecció de les abelles en un món que canvia ràpidament ".
Més informació:
A worldwide survey of genome sequence variation provides insight into the evolutionary history of the honeybee Apis mellifera
Europa Press
RTVE
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Moltes gràcies per comentar.