La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dijous, 11 d’agost del 2016

Les roques vives de La Vall de la Mort

Arreu del món es produeixen fenòmens naturals que, de primer cop d'ull, sembla que no tenen explicació.
La ment humana és molt propensa a la fantasia i, de seguida sorgeixen possibles causes sobrenaturals.
Un dels casos que recentment ha ocupat moltes pàgines a internet, és el del fenòmen de les pedres navegants, les "sailing stones".


Imatge: Daniel Mayer (Wikimedia Commons)


Imatge: Pirate Scott (Wikimedia Commons)

Al sud-oest de California, als Estats Units, hi ha el desert de Mojave (Mojavi Desert). Dins d'aquest desert s'hi troba La Vall de la Mort que forma part del parc nacional de La Vall de la Mort (Death Valley National Park).
A La Vall de la Mort s'hi registren temperatures de més de 56°C durant el dia que poden baixar fins els -17ºC durant les nits d'ivern.


Imatge: Live Science

En aquest indret es produeix un d'aquests fenòmens inexplicables. Grans blocs de pedra que poden arribar a pesar 300 kilos es desplacen desenes de metres deixant un rastre sinuós al terra.
Aquest fet va ser considerat com a misteriós fins que als anys 40 del passat segle quan els científics van començar a investigar-lo. No va ser fins el 2013 que l'observació meticulosa del fenòmen va aportar les dades necessàries per descobrir les circumstàncies que empenyen les enormes pedres a desplaçar-se per la superfície desèrtica.


Imatge: Sci-News

Les investigacions del Dr. Brian Jackson i un equip de científics de la Boise State University conclouen que el moviment de les pedres és degut a una precisa combinació d'esdeveniments.

En primer lloc, el terreny similar a una platja s'ha d'omplir d'aigua que ha de ser prou profunda com per formar gel flotant durant les nits fredes d'hivern, però no tant profunda com per arribar a cobrir les pedres.
Quan baixen les temperatures nocturnes, l'estany format per l'aigua es congela per formar làmines primes de gel prou gruixudes per suportar el pes dels blocs de pedra. En dies assolellats, el gel comença a fondre i trencar-se en grans plaques flotants. Només cal que un lleuger vent d'entre 3 i 5 metres per segon empenyi les roques que comencen a desplaçar-se deixant una mena de camins en el fang tou sota de la superfície.



Misteri resolt!

Enllaços:
Death Valley Sailing Stones Caught in Action for First Time [Sci-News]
Death Valley [Viquipèdia]
Desert de Mojave [Viquipèdia]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar.