La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dimarts, 18 d’octubre del 2016

El senyal d'alarma de les abelles

Els científics han descobert senyals d'alarma sofisticats en les abelles de la mel

Tots els animals socials, aquells que viuen en comunitats més o menys nombroses, necessiten comunicar-se entre ells, d'això en depèn en bona part la seva subsistència com a grup.
A mesura que els investigadors han anat obtenint més dades, han pogut aprofondir en el coneixement dels sistemes de comunicació i entendre la complexitat del llenguatge animal.

No cal dir que, pel que fa les nostres petites amigues de la mel, que aquest coneixement creixent de les formes de comunicació de les abelles ens podrà ajudar a millorar la relació entre l'apicultor i les colònies que habiten els ruscos.



La dansa de les abelles

Cada espècie utilitza un llenguatge que li és propi. La dansa és un dells, precisament el que utilitzen les abelles per comunicar-se, per notificar-se determinades condicions favorables o desfavorables per a la comunitat. És sabut, per exemple, que una abella que descobreix una font d'alimentació, és capaç de explicar-ne la ubicació exacta a la resta d'individus a través del moviment del cos, executant un seguit de moviments estereotipats que nosaltres associem a una dansa. Aquests moviments transmeten un missatge que activa determinats protocols. D'aquesta manera cada individu coneix exactament què ha de fer en cada moment. Un senyal d'alarma, tindria prioritat sobre un senyal de cerca d'aliment, a partir d'aquest moment, tota la població del rusc es prepara per encarar el perill que els ha estat comunicat.

Estudis molt recents, han permès observar que les abelles distingeixen diversos tipus de perills o d'amenaces i fan servir el cap per difondre'n la informació. L'emissor fa topar el cap amb el cap del receptor, la informació es transmet a través de l'impuls vibracional generat per la topada. La reacció de la colònia és diferent en funció del tipus de perill i de la situació.
Segons manifesta l'investigador James Nieh, "Sorprenentment, el nivell de perill del senyal està codificat a través de la durada de cada impuls, la freqüència de la vibració, el seu to i el context del perill".



En el vídeo, les tres topades estàn marcades amb una senyal acústica.

Nieh Lab

Llegit a National Geographic España:
Alerta en la colmena: así dan la señal de alarma las abejas

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar.