La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dijous, 30 d’agost del 2018

Pantalles, la nova addicció

Avui ens allunyem un xic de les nostres temàtiques habituals.
Us proposem la visualització de dos vídeos que ens obliguen a fer una reflexió profunda sobre l'ús que estem fent de les tecnologies de la informació i de la comunicació.



Reproduïm lletra per lletra el text que acompanya aquest vídeo de TV3, corresponent al programa 30 minuts i penjat a You Tube:

"Una epidèmia silenciosa i perillosa amenaça els nens en els primers anys de les seves vides, entre 0 i 3 anys.
Una epidèmia silenciosa i perillosa amenaça els nens els primers anys de la vida, entre els 0 i els tres 3 anys. A França, la doctora Anne-Lise Ducanda, responsable de PMI (Protecció Maternal i Infantil), ha creat un col·lectiu amb altres professionals de la salut, pediatres, logopedes i psicòlegs, per fer reaccionar les autoritats.
Exigeixen anar més enllà dels seus estudis de camp i prendre mesures i advertir dels efectes de la sobreexposició dels infants a les pantalles, com es fa amb les addiccions a l'alcohol, el tabac i les drogues.
I l'addicció a les pantalles no només afecta els més petits. Cada cop hi ha més adults addictes a la dopamina que ens proporciona les recompenses que rebem de les xarxes socials.
Fins i tot alguns dels principals líders de la indústria de les xarxes socials, com un dels cofundadors de Facebook, reconeixen que aquesta xarxa social es basa en el funcionament del cervell i en particular en els circuits neurals de la recompensa. Aquesta recompensa proporciona una dosi de dopamina, la coneguda com "l'hormona de la felicitat", al cervell.
Experts en addiccions comparen el mòbil amb una veritable bomba de dopamina que, a mesura que rebem un "m'agrada" o alguna recompensa semblant, produeix una descàrrega d'aquesta substància que ens satisfà. En definitiva, des de ben petits estem consumint aplicacions que s'han dissenyat per fer-nos addictes a les pantalles."

Reportatge de Paul Moreira i Adèle Flaux. Producció: Premières Lignes Télévision:




Entrevista feta a la investigadora canadenca Catherine L'Ecuyer, establerta a Barcelona i especialista en educació que es mostra especialment preocupada per la relació entre la infància i la tecnologia. Admiradora de la pedagoga María *Montessori i autora dels llibres "Educar en la sorpresa" i "Educar en la realitat", L'Ecuyer sosté que cal prioritzar el descobriment i la invenció. Segons ella, "la millor preparació per al món online és el món real", un escenari en el qual el rol dels professors és clau: "Els mestres encenen la curiositat amb passió, afecte, intuïció i sensibilitat. No hi ha dispositiu electrònic que iguali això" - explica.
L'entrevista s'inscriu en el marc de la iniciativa del BBVA i El País, "Aprendemos juntos".


Entrevista a Catherine L´Ecuyer: "Las pantallas perjudican la atención de los niños": 




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar.