La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dimarts, 18 de febrer del 2020

Carnestoltes

Aquests dies festegem el carnestoltes. Una de les festes anuals amb caràcter més universal.
És molt probable que el seu origen es trobi a la celebració de diverses festes i tradicions romanes.

En honor a Bacus, les famoses bacanals romanes importades de Grècia cap a l'any 200 aC. Bacus era el déu de la verema i el vi i de l'èxtasi. Sembla que les bacanals, en seu origen, haurien estat celebracions exclusivament femenines.

Les saturnals dedicades a Saturn, el déu de l'agricultura i les arts de la vida civilitzada. La festa es feia prop de l'inici de l'hivern, un cop acabades les feines del camp.
Se sap que en el segon dia de les Saturnalia es duia a terme un carnestoltes que podria ser preludi dels nostres carnestoltes.

La Navigium Isidis (Nau d'Isis) era una processó que se celebrava en la primera lluna plena després de l'equinocci de primavera on l'estàtua de la deessa era portada per sacerdots entre música i danses, determinats personatges desfilaven emmascarats. Amb la tradició catòlica la Navigium Isidis es va dividir en Pasqua (la resurrecció després de l'equinocci de primavera) i Carnestoltes (carrus navalis, la processó de les màscares).

Aquesta festa pagana està molt relacionada amb els països de tradició catòlica.
A Espanya el carnestoltes està documentat ja en l'Edat mitjana.
Com a curiositat direm que la data del carnestoltes depèn del cicle lunar, ja que va immediatament abans de la Quaresma i s'ajusten els dies perquè el primer dijous de lluna plena entre març i abril sigui Dijous Sant.

Cornelis van Haarlem. Bacchanal.
Foto: Museum of Fine Arts, Budapest [Wikimedia Commons]


Antoine Callet. Saturnalia.
Foto: elgloboenlaluna [Wikimedia Commons]


Frederick Arthur Bridgeman. Processó en Honor d’Isis.
Foto: Museum Syndicate [Wikimedia Commons]



Tanquem aquest article amb una magnífica actuació del violinista David Garrett interpretant el "Carnevale di Venezia" de Paganini





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar.