La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dijous, 12 de març del 2020

El cranc amb cara de samurai


Imatge: RD 77 [Wikimedia Commons]

El cranc de Heike, cranc Samurai o Heikegani (Heikeopsis japonica) és una espècie de cranc originaria del Japó, La closca d'aquests crustacis mostra uns relleus amb un patró que recorda al rostre d'un samurai enfadat. Altres espècies de crancs d'arreu del món tenen relleus semblants. Aquestes protuberàncies tenen la funció anatòmica de fixar la musculatura del cranc.

Segons la llegenda local, aquests crancs són reencarnacions dels guerrers de Heike derrotats a la batalla de Dan-no-ura, tal com s'explica a La llegenda dels Heike.

La batalla de Dan-no-ura (Dan-no-ura no tatakai) va ser una batalla marítima important de la guerra de Genpei, que va tenir lloc a Dan-no-ura, a l'estret de Shimonoseki. El 25 d'abril de 1185, la flota del clan Minamoto (Genji), dirigida per Minamoto no Yoshitsune, va derrotar la flota del clan Taira (Heike). La marea de la matinada era un avantatge per a la Taira al matí, però es va convertir en el seu desavantatge a la tarda. El jove emperador Antoku va ser un dels que van morir entre els nobles de Taira.

Segons la llegenda, els esperits dels samurais del clan Heike morts en la batalla, van ser acollits pels crancs de la zona.

La llegenda va quedar reflectida en diverses representacions artístiques com les que mostrem a continuació i que podeu veure a Wikimedia Commons.


Imatge: Utagawa Kuniyoshi [Wikimedia Commons]


Imatge: Rijksmuseum [Wikimedia Commons]


Per saber-ne més:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar.