La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dimecres, 8 de juliol del 2020

L'astor, des de la finestra

L'astor (Accipiter gentilis) és una au rapinyaire semblant a l'esparver. També és coneguda com a falcó perdiguer, tot i que, realment, està emparentada amb les àguiles.
És molt apreciada en falconeria, especialment per a la caça en boscos.


Foto: Francesco Veronesi [Wikimedia Commons]

L'astor comú està especialitzat en la caça en ecosistemes arboris.
Les ales curtes en relació amb la seva grandària, amb els extrems arrodonits, i la cua, proporcionalment llarga, li permeten una gran mobilitat i capacitat de maniobra en ambients amb vegetació. És capaç de volar sense problemes en zones amb vegetació densa, mentre persegueix algun mamífer petit o alguna au. També s'alimenta amb llangardaixos i insectes.
Aquestes característiques cinegètiques el van fer molt apreciat, des de l'antiguitat en falconeria per a caçar en el bosc.

De grandària mitjana (entre 48 i 58 cm), té un patró de colors semblant a un falcó. Està emparentat amb les àguiles i, molt especialment, amb l'esparver. La seva envergadura és de 100 a 120 cm. Com en totes les rapinyaires, el mascle és més petit que la femella.
Els adults tenen una coloració marró cendra, a la regió superior, mentre que les parts inferiors són blanquinoses horitzontalment barrades en fosc. Tenen dues taques blanques per sobre dels seus grans ulls grocs o ataronjats (a diferència dels falcons, que no tenen aquestes taques i tenen els ulls foscos).
Comparteix amb les àguiles, la forma del cap i la del bec; també les urpes curtes, gruixudes i molt fortes, perquè maten a les seves preses pressionant amb les urpes (no desnucant-les amb el bec com fan els falcons).

Viu en boscos densos, tant de plana com de muntanya, poques vegades surt a camp obert. Se'l pot trobar a Europa, Àsia i Amèrica septentrional.
És present a tota la península Ibèrica, sobretot al nord, però no a les illes Balears.


Foto: Iosto Doneddu [Wikimedia Commons]


Foto: Andy Morffew [Wikimedia Commons]



Foto: Norbert Kenntner [Wikimedia Commons]


Foto: Thermos [Wikimedia Commons]



No vam tenir temps de veure-la bé, però pensem que aquesta au que va creuar la nostra finestra, era un astor. Va ser una alegria veure'l.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar.