La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dimarts, 4 d’agost del 2020

La granja animal

 
El 1945 es va publicar amb el títol d'Animal Farm (La granja animal), una novel·la curta de George Orwell. 
Tal com advertia el subtítol de l'edició original, A fairy tale (Un compte fantàstic), es tractava d'una narració en clau de faula. Com totes les faules, la història amaga (o revela) un contingut pedagògic.
L'obra explica com els animals d'una granja fan fora el granger i, entre tots, es fan càrrec de l'organització de les tasques. Finalment, acaben creant u sistema de govern propi que, en poc temps, es convertirà en un abominable totalitarisme.
Escrita durant la Segona Guerra Mundial, la novel·la relata els fets que van permetre l'accés del socialisme a la Rússia tsarista i el seu posterior desenvolupament, i una sàtira sobre la corrupció del socialisme a l'URSS durant el mandat de Stalin.
Per extensió, el relat, és també una reflexió sobre la condició humana i sobre la corrupció que acompanya sempre les estructures de poder. El poder canvia de mans, però mai acaba en les mans del poble.

La granja dels animals (Animal farm), va ser duta al cinema en forma d'una extraordinària pel·lícula de dibuixos animats, el 1954. 


El 1999, se'n va fer una nova versió, aquest cop, amb personatges reals. 



El 2017, L'Olla Expressa en va presentar un musical amb música del compositor Jordi Cornudella interpretat per una seixantena de joves d'Igualada d'entre 11 i 17 anys.


Aquells que no han llegit la novel·la, poden escoltar-la en aquest àudio-llibre produït per la Universidad de México UNAM.


1 comentari:

  1. Moltes gràcies per recordar-nos d'una manera tan ben explicada i documentada aquesta gran obra, de lectura imprescindible, que ens va impactar a molts quan erem joves amb inquietuds politiqurs i socials.

    ResponElimina

Moltes gràcies per comentar.