La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dijous, 16 de juny del 2022

VISITA A LA SEU VELLA

La catedral de la Seu Vella és un dels monuments més reconeguts de Catalunya i és l'element arquitectònic distintiu del perfil de la ciutat.

Situada en un enclavament únic, conegut com el Turó de la Seu Vella, compta amb més de vuit-cents anys d'història. 

Durant els anys de domini musulmà a la península Ibèrica, s'hi alçava una mesquita que, segons els historiadors, es va construir sobre les restes d'una antiga catedral paleocristiana i visigòtica. Després de la conquesta cristiana, l'any 1149, es va consagrar aquest edifici musulmà com a catedral. Anys més tard, el 1203, va començar la construcció del que arribaria a ser l'actual Seu Vella per a poder donar cabuda a una població que cada vegada era més nombrosa. Les obres van finalitzar en 1431 quan es va acabar el campanar.

Una de les curiositats d'aquesta catedral és que es va convertir en caserna militar quan Lleida va ser conquistada per Felip V, ja que es trobava en una magnífica posició estratègica. Els oficis religiosos es van traslladar a l'Església de Sant Llorenç. Posteriorment, es va construir La Catedral Nova o Seu Nova, l'actual seu del Bisbat de Lleida, i la Seu Vella va deixar de ser catedralícia.

Actualment, és l'única catedral que podem veure sense decoració, ja que tot el mobiliari i béns es van treure i altres es van perdre. El seu interior està pràcticament buit, fins i tot no té altar ni retaule major. Avui dia funciona com a museu.

Continuant amb les seves peculiaritats, es va construir amb estil romànic encara que també s'hi poden veure elements gòtics. En el seu claustre, un dels més grans d'Europa d'aquest estil, podem trobar arcs ogivals amb traceries molt detallades i amb 15 d'aquests elements molt diferents entre si.

El seu campanar té 7 campanes, dues de les quals daten del segle XV, de marcat caràcter gòtic i fins i tot tenen nom: la Silvestre que marca les hores i la Mònica que toca els quarts. A efectes funcionals s'hi van afegir 5 campanes elèctriques que es van incorporar en el segle XX.

És possible accedir a aquest campanar ascendint 238 graons per la seva escala de caragol que es va estrenyent a mesura que es puja i, al cap de munt, podem gaudir d'unes vistes privilegiades de la ciutat.

Us deixem amb unes quantes fotografies de la nostra darrera visita al magnífic conjunt monumental de la Seu Vella.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar.