La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dimecres, 15 de març del 2017

Abelles CSI

Fa pocs dies, llegiem a La Vanguardia, una notícia que ens va fer ballar el cap.
Acostumats com estem al tràfec quotidià amb les abelles, no se'ns hagués ocorregut mai pensar que el comportament social de les abelles pogués tenir alguna utilitat per als humans, més enllà de la gran lliçó que suposen pel que fa la comprensió dels mecanismes que s'estableixen en la interacció entre animals i entre fauna i flora.
Però, segons investigacions realitzades a la Universidad de Granada, la complexa i ben organitzada estructura social formada per les abelles, podria tenir una utilitat definitiva de cara a l'estudi de les xarxes criminals humanes, tant des del punt de vista real com virtual.
Un equip d'investigadors comandats per Manuel Lozano i Humberto Trujillo han desenvolupat un algorisme inspirat en el sistema social de les abelles que pot ajudar a detectar i identificar de manera automàtica quins són els actors o nodes més perillosos dins d'una determinada xarxa social i les relacions de densa interconnexió entre ells. Això suposa una eina molt potent per als responsables de la seguretat pública a l'hora de prendre decisions sobre com actuar de la manera més eficient possible.
Però no només això, aquest algorisme també podria tenir altres aplicacions molt importants per a la salut pública, per exemple en el disseny d'estratègies de vacunació capaços de contenir la propagació d'una epidèmia.

Aquestes petites amigues nostres no deixaràn mai de sorprendre'ns



Per saber-ne més:

Un algoritme inspirat en les abelles ajudarà a desmuntar xarxes criminals [La Vanguardia]

Desarrollan un algoritmo, inspirado en el comportamiento de las abejas, que ayuda a desmantelar redes sociales criminales [canal UGR]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar.