La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dijous, 15 de febrer del 2018

Natusfera, la natura a l'abast de la mà



Què és Natusfera

Natusfera és una plataforma virtual de ciència ciutadana creada pel CREAF i coordinada des de GBIF Espanya que esta destinada a connectar els amants de la naturalesa de tota Europa.
Aquesta plataforma que funciona des de juny del 2016, permet registrar i compartir observacions de la naturalesa, conèixer altres naturalistes i aprendre sobre el món natural.

El nucli central de Natusfera és una app que es pot descarregar gratuïtament i instal·lar en el mòbil i que funciona com un quadern de camp. En aquesta app podem crear els nostres propis projectes i compartir-los amb la resta d’usuaris. Esta disponible en català, castellà, gallec, basc i anglès.
La seva tecnologia està adaptada de iNaturalist, una plataforma nord-americana que funciona molt bé entre la comunitat angloparlant i a Mèxic. De codi obert i fàcil d'usar, no requereix tenir coneixements tècnics. Està a l'abast de qualsevol persona i permet pujar fotos, sons i ubicació dels éssers vius que podem trobar en la natura, identificar-los, ordenar-los i crear llistes o projectes personalitzats. A més, funciona com a xarxa virtual en la qual, tots els seus usuaris estan connectats i s'ajuden mútuament a identificar espècies o a omplir de dades els diversos projectes.

Vocació de servei

Natusfera va néixer amb la intenció de posicionar-se com la plataforma de ciència ciutadana de referència a Europa per estudiar la biodiversitat. Està dissenyada per a poder créixer segons les necessitats dels mateixos usuaris i permet crear sinergies i establir vies de comunicació i col·laboració amb altres plataformes semblants a nivell local, nacional i internacional. Natusfera dóna l'oportunitat a particulars i petits col·lectius sense massa infraestructura de crear els seus propis projectes i d'integrar les seves dades en plataformes globals.

Què passa amb les dades ciutadanes pujades a Natusfera 

Nodriran projectes científics. Les dades massives generades pels usuaris de Natusfera, un cop validades per experts dins de la comunitat, passen a formar part de les bases de dades connectades a la Infraestructura Mundial d'Informació en Biodiversitat (GBIF, per les seves sigles en anglès) i poden ser consultades a través dels seus portals de dades.

Ja ho sabeu, tots aquells amants de la natura que estigueu interessats en en el foment i la promoció de ciència ciutadana i de la biodiversitat, podeu afegir-vos a aquesta gran comunitat de naturalistes i aportar el vostre granet de sorra.




Enllaços:
El web de Natusfera 
El bloc de Natusfera
Natusfera a Facebook
Natusfera a Twitter 
Natusfera - Aplicacions d'Android a Google Play 
CREAF Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals 
GBIF espanya (GBIF Global Biodiversity Information Facility) 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar.