La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dijous, 7 de juny del 2018

El farumfer, tan lleig com interessant



El farumfer (Heterocephalus glaber) és una rata-talp nua, una espècie de rosegador subterrani única al món que habita sota terra, principalment a Etiòpia, Kenya i Somàlia.
La seva característica més visible és la manca de pèl que els aporta un aspecte grotesc. En molts llocs és considerada una plaga a causa dels seus hàbits alimentaris, doncs menja arrels i tubercles, perjudicant cultius de patates i altres vegetals.
Una altra de les seves característiques destacades és la seva longevitat, excepcional entre els rosegadors de la seva grandària, pot arribar a viure 29 anys i, arriben al final dels seus dies en plenes condicions vitals, és a dir, no envelleixen.
És una de les dues úniques espècies de mamífers eurocials conegudes (juntament amb el Cryptomys damarensis). Viu en comunitats estructurades en castes (com alguns insectes) en les quals els individus assumeixen funcions diferenciades. La comunitat està governada per una reina (com les nostres abelles) la resta de membres de la colònia són obrers estèrils dedicats a cavar túnels, també hi ha individus soldats i un màxim de tres mascles reproductors.
Però, la cosa no acaba aquí, el farumfer, presenta encara algunes característiques més força sorprenents.
Té la capacitat de regular el seu metabolisme en funció de les condicions mediambientals. Quan van maldades, és capaç de viure com un animal de sang freda, alentint el seu metabolisme.
A més, un gen en el seu ADN impedeix la reproducció descontrolada de les cèlules evitant que els individus d'aquesta espècie pateixin càncer.
Un animaló força interessant que desperta la curiositat i l'interès a tots els nivells.





Per saber-ne més:
Heterocephalus glaber [Wikipedia]
Secrets to ageing and cancer found in naked mole rats [Cosmos]
Nace en Bioparc Valencia una camada de Rata-topo [Bioparc Valencia]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar.