La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dimecres, 31 d’agost del 2022

EL CRIT

Avui recordem l'obra més famosa del pintor expressionista noruec Edvard Munch, encara que, realment, són quatre les pintures realitzades amb el mateix títol:
"El Crit".

La més famosa la podem veure a Oslo, a la Galeria Nacional de Noruega; dues versions més del quadre es troben al Museu Munch (Oslo), i la quarta pertany a una col·lecció particular. L'autor va realitzar, a més, una litografia amb el mateix nom.

Totes les versions ens mostren una figura andrògina en primer pla, en una passarel·la amb tanques i amb dues figures amb barret darrere del protagonista que es troba en un moment d'angoixa i desesperació. El paisatge del fons és la ciutat d'Oslo vista des del pujol d'Ekeberg. Els colors càlids del cel i de la fusta contrasten amb el blau del mar i, juntament amb el traç sinuós i la perspectiva reforçada per les dues figures llunyanes, contribueixen a accentuar el dramatisme de l'obra.

No se sap exactament què va dur a Munch a pintar aquest quadre. Tal vegada, la motivació té origen en la seva pròpia vida turmentada; la seva mare i una germana van morir de tuberculosi quan era nen, i Laura, la seva germana preferida, va ser internada en un psiquiàtric, diagnosticada de trastorn bipolar.

Segons Robert Rosenblum, especialista en l'obra del pintor, Munch es va inspirar en una mòmia peruana que va veure en l'Exposició Universal de París el 1889 per a fer l'estilitzada figura.

L'obra, en versions diferents, ha sofert diversos robatoris amb la consegüent repercussió mediàtica i és un d'aquests robatoris el que ens ha portat a tractar avui aquesta obra, ja que el 31 d'agost del 2006 es va recuperar la versió sostreta dos anys abans del Museu Munch.


El Crit (1893) Oli, tremp i pastel: Nasjonalgalleriet 

Com a curiositat, el 1904 i durant una exposició a Copenhaguen, un crític d'art danès va advertir un detall que havia passat desapercebut fins llavors: en una de les franges vermelles del cel hi havia una frase escrita a llapis "Kan kun være malet af en gal Mand!" (només pot haver-ho pintat un boig). Munch sempre va negar haver-ho escrit i afirmava que va deixar la frase com a part del quadre perquè li semblava encertada, però en un estudi exhaustiu del quadre s'ha arribat a la conclusió que va ser el mateix Munch l'autor.


Vídeo del Munchmuseet sobre l'obra



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar.