Església de San Juan Parangaricutiro. Imatge: User:Sparksmex [Wikimedia Commons]
San Juan Parangaricutiro era una població de l'Estat de Michoacán, a Mèxic, que va ser engolida per la lava després de l'erupció del volcà Paricutín, l'any 1943. Els habitants del poblat que van sobreviure a aquest desastre natural, van haver d'abandonar l'àrea afectada i van reconstruir el poblat que avui dia és conegut com a Nuevo San Juan Parangaricutiro. Només l'església va quedar parcialment dempeus, com a testimoni silenciós d'aquest fet.
Volcà Paracutin. Imatge: R.E. Wilcox, U.S. Geological Survey [Wikimedia Commons]
El volcà Parícutin va començar com una fissura en un camp de blat de moro propietat de l’agricultor purépecha, Dionisio Pulido, el 20 de febrer de 1943. Pulido, la seva esposa i el seu fill van ser testimonis de l'erupció inicial de cendres i pedres. El Parícutin va créixer ràpidament, arribant a cinc pisos d'alçada en només una setmana. Gran part del creixement del volcà es va produir durant el seu primer any, mentre encara estava en fase explosiva piroclàstica. Els pobles propers de Paricutín i San Juan Parangaricutiro van quedar enterrats en lava i cendres.
Al final de la primera fase, després d'aproximadament un any, el con de cendra havia crescut fins els 336 metres d'alçada. Durant els propers vuit anys, el Parícutin va romandre actiu i les erupcions relativament silencioses de lava van arribar a cobrir 25 km² de terra. Les emissions de cendra van disminuir lentament durant aquest període fins als últims sis mesos de l'erupció, durant els quals l'activitat violenta i explosiva era freqüent.
El 1952 l'erupció va acabar i el Parícutin va callar, aconseguint una altura final de 424 metres. Com la majoria dels cons de cendra, es creu que Parícutin és un volcà monogenètic, el que significa que una vegada que hagi acabat d'erupir, mai tornarà a reaccionar. Qualsevol nova erupció en el camp volcànic Michoacán-Guanajuato esclatarà en una nova ubicació.
Tres persones van morir a causa de les explosions causades per les erupcions, però no es van atribuir morts a la lava ni a l'asfixia
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Moltes gràcies per comentar.