La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


divendres, 8 de maig del 2020

Dia mundial de la Creu Roja

Jean Henri Dunant va néixer a Ginebra, Suïssa, el 8 de maig de 1828.
Fou un home de negocis suís que portà a terme diverses iniciatives humanitàries. L'any 1901 va rebre el Premi Nobel de la Pau, juntament amb Frédéric Passy, per la seva contribució a la creació del Comitè Internacional de la Creu Roja i per iniciar la Convenció de Ginebra (1864).

Henry Dunant a Solferino (1860). Autor desconegut. Museo nazionale del Risorgimento, Torino.

Imatge: SWI swissinfo

En un viatge a Itàlia, va poder observar els resultats de la Batalla de Solferino entre els exèrcits austríac i franc-piemontès que combatien en la guerra italiana. En fosquejar, prop de 40.000 homes jeien abandonats a la seva sort, malferits. Impressionat per l'escena, Dunant va organitzar a la població civil, especialment les dones i les noies joves, per a proporcionar assistència als soldats ferits.
Com que no disposaven de materials sanitaris, Dunant va organitzar la compra del que es necessitava i va ajudar a aixecar hospitals de campanya. Va aconseguir, a més, l'alliberament de metges austríacs capturats pels francesos. Cal ressaltar que Dunant va ser l'inventor de l'actual farmaciola de primers auxilis.
Ajudat per la gent dels pobles propers es van posar a socórrer els soldats sense mirar a quin bàndol pertanyien, amb el lema "tots germans" (tutti fratelli). Aquest va ser l'inici de la Creu Roja.

Com a homenatge al seu fundador, avui se celebra el Dia Mundial de la Creu Roja.


Henry Dunant (1901)

Imatge: Library of Congress Prints & Photographs Division Washington.


Més informació:

Jean Henri Dunant [Viquipèdia]
Creu Roja Catalunya

La batalla de solferino en el arte [SWI swissinfo]


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar.