La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dimarts, 5 de maig del 2020

La dona que va revolucionar el periodisme

Avui es compleixen 156 anys del naixement de la dona que va revolucionar el periodisme.


Imatge: H. J. Myers, photographer [Wikimedia Commons]

Elizabeth Jane Cochran (5 de maig de 1864 - 27 de gener de 1922) fou una periodista estatunidenca, precursora del periodisme d'investigació i pionera del periodisme clandestí, a més d'industrial, inventora i activista social.
Més coneguda per la seva signatura periodística Nellie Bly, també tenia el sobrenom de Pink ('Rosa'), en al·lusió al vestit rosa amb el qual va ser batejada. Més tard, va canviar el seu cognom Cochran per Cochrane.
Va començar la seva carrera periodística després d'escriure una carta al diari Pittsburgh Dispatch en resposta a un article sexista que aquest diari havia publicat. La qualitat de la carta va fer que l'editor proposés a Cochran treballar per al diari com a reportera amb el nom periodístic de Nellie Bly (en referència al personatge d'una popular cançó de Stephen Foster).

Dos fets van contribuir a la popularitat d'aquesta dona valenta i agosarada:

Un viatge al voltant del món en setanta-dos dies amb el qual va superar el repte del personatge fictici Phileas Fogg de la novel·la "La volta al món en vuitanta dies" de Jules Verne.
I la seva experiència com a interna en una institució mental en la qual va ingressar després de fer-se passar per boja. La denúncia que va fer del tracte inhumà rebut per les internes la va convertir en pionera en un nou tipus de periodisme d'investigació.


Imatge: Blackwells Crowded Conditions [asylumprojects.org]

Després de fer-se càrrec dels negocis del seu marit va tornar al periodisme i va escriure sobre els esdeveniments de la convenció de 1913 a favor del sufragi femení i va viatjar a Europa durant la Primera Guerra Mundial com a reportera de guerra. ​

Elizabeth "Pink" Cochrane va morir a cinquanta-set anys de pneumònia.


La cançó Nellie Bly de Stephen Foster interpretada per Grandpa Jones:




Per saber-ne més:

Nellie_Bly [Viquipèdia]
Nellie Bly: la noticia era ella [el Periodico]
Periodismo de denuncia [Historia NatGeo]

Blackwell's Island Asylum (en anglès)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar.