La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dijous, 30 d’abril del 2020

La dona que va redescobrir les Dolomites

Avui recordem Maria Gordon, nascuda tal dia com avui de 1964.

Maria Matilda Gordon (30 d'abril de 1864 - 24 de juny de 1939) (nascuda Ogilvie), coneguda també com a May Ogilvie Gordon, va ser una eminent geòloga i paleontòloga escocesa.

 Maria Matilda Ogilvie Gordon
Imatge: Wachtler [Wikimedia Commons]

















Va començar a estudiar piano a la Royal Academy of Music de Londres a 18 anys, estudis que compatibilitzava amb una llicenciatura en Ciències al Heriot-Watt College. La seva vocació científica va prevaler per sobre de l'artística i es va especialitzar en geologia, botànica i zoologia l'any 1890 al University College London.
El 1891, va ser rebutjada per la Universitat de Berlín perquè, en aquella època, no s'acceptava a persones del sexe femení a les institucions d'educació superior a Alemanya.
Va ser la primera dona a obtenir un doctorat en ciències geològiques per la Universitat de Londres (1893).
Finalment va ser la primera dona a obtenir un doctorat per la Universitat de Munic (1900).

Però la seva aportació al coneixement no es va limitar a les ciències. Va ser també molt activa en política com a liberal i partidària i defensora dels drets i la igualtat dels infants i les dones.


Dolomiti da Pozza di Fassa. Imatge: Llorenzi

Una de les seves aportacions en el camp de la ciència va ser l'elaboració de la teoria de la torsió de l'escorça terrestre, fruit de les seves recerques geològiques al sud del Tirol, en una zona que forma part del complex geològic de la cadena muntanyenca de les Dolomies. Una antiga creença afirmava que les Dolomites estaven formades per les restes d'atol·lons de corall d'un antic mar. Maria Gordon va desafiar aquesta idea demostrant que les muntanyes s'haurien format per l'embranzida, torsió i plegament de l'escorça terrestre.


Per saber-ne més:

Maria Gordon [Wikipedia]
Maria Gordon, la geóloga que cuestionó el origen de las Dolomitas
(y las barreras a las mujeres) [Mujeres Con Ciencia]


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar.