La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dimarts, 16 de juny del 2020

La botànica genetista

Barbara McClintock (Hartford, EUA, 16 de juny de 1902 - Huntington, 3 de setembre de 1992) va ser una genetista nord-americana, guanyadora del premi Nobel de fisiologia o medicina el 1983 pel seu
descobriment de la recombinació genètica (la capacitat dels gens de canviar de posició en el cromosoma).

Foto: Smithsonian Institution. Restored by Adam Cuerden

Als anys vint, no hi havia certesa científica que els gens estiguessin localitzats en els cromosomes. Amb el seu treball perseverant sobre la genètica de la planta del blat de moro, McClintock, juntament amb la seva col·laboradora Harriet Creighton, van establir per primera vegada una connexió visual entre uns certs trets hereditaris i la seva base en els cromosomes.
Amb això i el posterior descobriment de la recombinació genètica, McClintock va obrir les portes de l'enginyeria genètica moderna.
Cal remarcar que no va ser una tasca còmoda per a ella. Va haver de fer front a la creença, molt estesa en aquells temps, que la ciència era un terreny exclusivament masculí. Començant per la seva mateixa mare que no volia que ella estudiés a la universitat perquè això podria restar-li l'oportunitat de fer un bon matrimoni. Els alts estaments universitaris tampoc la varen tractar massa bé i, no fou fins al moment que els seus descobriments es van revelar importants que li va arribar el reconeixement.
Amb vuitanta-un anys, va rebre un més que merescut premi Nobel "pels seus descobriments nous i antics".
McClintock fou una gran científica, lliurada en cos i ànima a la recerca.


Més informació:
Barbara McClintock [Viquipèdia]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar.