La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dimecres, 21 d’abril del 2021

L'olivera de Vouves

L'olivera de Vouves, al poble d'Ano Vouves, a l'illa de Creta, a Grècia, és probablement una de les oliveres més antigues del món. 

No es pot determinar l'edat exacta de l'arbre, però l'anàlisi dels anells demostra que l'arbre té almenys dos mil anys. Segons els científics de la Universitat de Creta té uns quatre mil anys d'antiguitat.
Un possible indicador de la seva edat són els dos cementiris del període geomètric descoberts prop de l'arbre. La recerca actual a Creta i a l'estranger indica que les estimacions anteriors de l'edat de les oliveres es debatran quan es determini un mètode científic acordat per a establir l'edat de les oliveres. En el cas de l'olivera de Vouves, podria ser més jove del que les estimacions anteriors semblen indicar.
El tronc tenia un perímetre de 12,5 m i un diàmetre de 4,6 m. el 1997.
L'arbre continua produint olives fins al dia d'avui, després d'haver estat empeltat amb la varietat tradicional de Creta Tsounati.

L'arbre va ser declarat monument natural protegit per l'Associació de Municipis Cretencs de l'Olivera, i l'octubre de 2009, es va inaugurar el Museu de l'Olivera de Vouves en una casa pròxima del segle XIX, que mostra les eines i el procés tradicional del cultiu de l'olivera.​ 

Alguns branquillons de l'arbre es van usar per a teixir corones triomfals per als guanyadors dels Jocs Olímpics d'Atenes 2004 i els de Pequín 2008.​   



Enllaç d'interès:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar.