La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dimarts, 31 d’agost del 2021

Gaudí fora de Catalunya (2)

La setmana passada vam conèixer el Palau Episcopal d'Astorga. Avui continuarem parlant d'una altra de les obres de Gaudí fora de Catalunya.


Dibuix arquitectònic de Gaudí (1891). Imatge: León, Casco Antiguo y Ensanche 

El segon edifici que Gaudí va dissenyar per a a León va ser la "Casa Fernández i Andrés",  a la capital lleonesa; popularment coneguda com a "Casa Botines". Aquest sobrenom ve del primer fundador d'una empresa de compra i venda de roba, joies i mobles usats, Joan Homs i Botinàs, antecessor de Simón Fernández i Mariano Andrés (clients d'Eusebi Güell, que els va posar en contacte amb Antoni Gaudí).

Fernández i Andrés van demanar a Gaudí que projectés un edifici per a ampliar el seu negoci, amb espaiosos magatzems en el soterrani, planta baixa per al comerç, i grans habitatges per a llogar a famílies burgeses. L'arquitecte català va acceptar l'encàrrec aprofitant que es trobava prop d'Astorga on estava construint el Palau Episcopal.

Gaudí va dissenyar un palau amb aires medievals, d'influències neogòtiques, de caràcter historicista i reforçat per quatre torres cilíndriques rematades amb pinacles. Es tracta d'un edifici a quatre vents que consta de 4 pisos, soterrani i àtic que es va construir en tan sols deu mesos.

Crida l'atenció el fossat que envolta l'edifici amb reixa de forja; els murs de pedra calcària tallada disposats en forma d'encoixinat que dónen un aspecte rústic a tot el conjunt; la teulada i els pinacles de les torres que són de pissarra; i les portes i finestres que estan rematats amb arcs lobulats. La porta principal és de ferro amb la figura d'un lleó com a homenatge a la ciutat; just a sobre hi podem veure una escultura de Sant Jordi i el drac dissenyada per Llorenç Matamala.

A l'interior, Gaudí va assajar unes tècniques innovadores que aplicaria amb posterioritat en les seves obres; va desenvolupar la construcció d'una planta lliure al soterrani i a la planta baixa, substituint els murs de càrrega per pilars, aconseguint un espai diàfan, de major utilitat i amb una millor il·luminació natural. Els acabats són modernistes amb treballs d'ebenisteria, a més de vidrieres, esgrafiats i baranes, tiradors i manilles de forja.

Actualment és propietat de la Fundación Obra Social de Castilla y León i alberga el Museo Casa Botines Gaudí, dedicat a la història de l'edifici, la figura d'Antoni Gaudí i l'art i la pintura dels segles XIX i XX. La Col·lecció de la Fundació té obres (entre altres artistes) de Ramon Casas i Carbó, Raimundo de Madrazo, Joaquín Sorolla, José Navarro Llorens, Ignacio Pinazo, Nicanor Piñole i Joaquim Mir i Trinxet.


Dibuix arquitectònic de Gaudí (1891). Imatge: León, Casco Antiguo y Ensanche 


La casa Botines en construcció (1892). Imatge: saber.es 

Com a curiositat, enfront de l'edifici hi ha una escultura de José Luis Fernández que representa a Gaudí assegut en un banc, els visitants de l'edifici s'hi fan fotos al costat del gran arquitecte.


Escultura d'Antoni Gaudí, davant de la Casa Botines. Imatge: Drow male

Vegeu també: 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar.