La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dijous, 26 d’agost del 2021

L'Amazones, el riu més important de la Terra

Avui toca retre un petit homenatge al riu Amazones. I és que tal dia com avui, l'expedició comandada per l'explorador espanyol Francisco de Orellana arribava a la seva desembocadura.

L'Amazones és el riu més important de Sud-amèrica i el més cabalós del món. Es localitza a Amèrica del Sud i recorre part del Perú, de Surinam, de Veneçuela, de Guyana, de l'Equador, de Bolívia, de Colòmbia i del Brasil, desembocant en l'oceà Atlàntic. La seva longitud és de més de 7.000 km i es creu que es va originar fa més de 9 milions d'anys.




El seu nom es deu al fet que els vaixells de Francisco de Orellana van ser atacats per guerrers nadius que empraven l'arc i la fletxa, la majoria, dones que li van recordar les temibles amazones gregues.

La vida silvestre és incalculable. La seva conca, considerada el pulmó del món, crea una gran varietat d'hàbitats i és de gran importància tant cultural com biològica i, per descomptat, econòmica. La seva selva tropical és la més vasta del món, i és l'hàbitat d'enormes quantitats d'animals i vegetals, pendents encara d'una classificació completa.
No hi ha dades exactes sobre la flora de l'Amazones, alguns estudis assenyalen fins a més de 14.000 espècies de plantes amb llavors, i altres estudis asseguren que hi podria haver més de 60.000 espècies vegetals.
Només pel que fa a la fauna piscícola de l'Amazones s'han pogut comptar més de 3.000 espècies de peixos d'aigua dolça, 15 vegades més que totes les espècies trobades a tots els rius d'Europa.
A més dels peixos, hi podem trobar immenses quantitats d'espècies d'insectes, rèptils, amfibis, mamífers i ocells.
Per desgràcia, l'explotació dels recursos naturals d'aquest immens santuari de la biodiversitat i l'activitat econòmica entorn del riu, són notícia constant als mitjans de comunicació, i els esforços de diverses organitzacions encaminades a la protecció de tot l'ecosistema resulten massa tímids i ineficaços. Esperem que algun dia no hàgim de lamentar la seva desaparició. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar.